Vad ska man ha banken till?
Sök:

Vad ska man ha banken till?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Cina Burman

ställde för sedan frågan: Vad ska man ha banken till?

Hej jag har nu lyssnat på poddavsnitt nr 99

Jag har banklån betalkort och sparande i fonder i storbank

Vad är bra att ha kvar i banken – förstår att det mesta kan flyttas till annan form?

Finns det några fördelar att ha kvar banken?

Häls C

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Cina!

Jag är kvar hos min Länsförsäkringar bank men tog nästan allt mitt sparande därifrån och sa också upp kreditkortet som ingick.

Vad som är kvar är ett lönekonto, en ”mini-buffert” 0%-sparkonto och några försäkringar som jag tyckte var bra och får rabatt och lägre egenrisk på (bil- och hemförsäkring). Och jag börjat pensionsspara min aktiva tjänstepension hos dem för några år sedan. Det sista var mer av en slump för jag hade lätt valt en annan pensionsförvaltare om dem hade haft bättre villkor/fondutbud för mitt pensionsavtal.

Sedan tycker jag om deras internetbank. Den funkar fint. Och eftersom det är en mindre bank är det också trevligt att det är lätt att boka en tid eller spontant gå till när det behövs och då får jag ett bra och personligt bemötande.

Sedan är det självklart alltid jag själv som bestämmer och jag har inte märkt ännu att bankmannen var dålig rådgivningen. Det kan ha att göra att jag brukar vara bra insatt (och ibland hemskt envis) och att därför banken inte ens försöker lura mig. ;P

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ja banker är bra på olika saker och just denna har en hyfsad fond hantering

  0
  Gravatar ikon för användaren
  den fete

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej det finns inga fördelar. Det kostar dig mer att ha allt samlat. Flytta lånet till den bank som erbjuder lägst ränta.

Klipp ditt kort och starta ett nytt hos den bank som har 0kr i årsavgift plus ger återbäring på dina inköp.

Flytta dina fonder till den bank som har den billigaste globalfonden

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Bara den grejen att bankerna tar ut årsavgift och månadsavgift för att du nyttjar deras online tjänster är ju tokigt. Visst att det kostar att driva online tjänster men det är befängt att man gör allt jobb som kassören gjorde och ändå måste betala för att man gör allt jobb själv. Betalningar osv tänker jag främst på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  I vilka andra branscher tycker du att tjänsterna skall vara gratis? Bilmekanikern som lagar din bil eller målaren som målar ditt hus, skall det också ske utan betalning?

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  alla tjänster där man använder Minna pengar för att tjäna pengar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  den fete
 3. Vit pil

  Vill du betala mekaniker för att du byter däck själv? Samma sak. Kunden gör ju allt banken gör? Det må ske på deras plattform men den kostnaden lär de ha tagit igen med råge tänker jag.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  John
 4. Vit pil

  Systemutvecklare, drifttekniker och övervakning kostar pengar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Philip S
 5. Vit pil

  Fast slå ut den årliga och månatliga summan på de miljoner kunder t ex Nordea har? Kostnaden står inte i paritet med vad de tar betalt för.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  John
 6. Vit pil

  Bankernas vinster kommer till största delen från räntenettot, dvs skillnaden mellan inlånings- och upplåningsränta. Tro mig, på betalningstjänsterna är marginalen begränsad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 7. Vit pil

  Fram med dina underlag, John! Vad kostar Nordeas internetbank att drifta och underhålla i månaden (systemutvecklare, lokaler för dessa, datorer för dessa, servrar, serverpark, bevakning av denne, försäkring av denne), och och vad tar de ut i avgifter för internetbanken per månad och låt oss göra en jämförelse. Jag har jobbat som konsult på ett bolag där bara personalkostnaden för ovanstående utan tvekan landat på tvåsiffrigt miljoner – i månaden. Alltså bara för hemsidan…

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 8. Vit pil

  Man har BankID för att boka tid/ansöka någonting hos myndigheterna. Om man inte har bankkort konto hur kan man har BankID?
  Utifrån bankers perspektiv är ”retail banking” är kostsamt. t.ex. kontanthantering, valutahantering, kundtjänst, bankkontor…Konsekvensen är vissa tjänster försvinna/dyr.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 9. Vit pil

  Hette sidan Bittra Tillsammans? Aldrig har behov av råd kring pension, livförsäkring, samboavtal, börjar spara, lånelöfte och bolån varit större, det finns en handfull människor som löser allt sådant på egen hand på ett optimalt sätt och då undrar jag varför man ens är kund på en bank? Men min erfarenhet är att de allra flesta idag inte har tid, energi, ork eller intresse att göra alla dessa val själv och dessutom få de genomförda i praktiken, då får man välja att betala för tjänsten eller så blir alla de där viktiga momenten eftersatta och det är oftast väldigt dåligt alternativ till att allt som oftast får bra (inte billigast) råd av banken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har ICA-Banken för mitt lönekonto och kontantsparande 0%. Endast den vanliga årsavgiften för kreditkortet, resten gratis och utan kostnad som bankkonto, online-tjänster. SBAB som bolånegivare (fylla i ett webbformulär och vips var bolånet flyttat och räntan 0,5% lägre) samt Länsförsäkringar på alla försäkringar + tjänstepensionen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Erik – Jag har inga underlag. Jag ställer enbart frågan om det är rimligt att man tar ut runt 500 kr / år för att driva dessa tjänster? Inkl smyghöjningar som inte direkt speglas mot inflationen?

I ett enda slag höjde SEB avgiften för deras Enkla Vardagen med 40%.

https://www.svd.se/prisokning-pa-40-procent–for-att-ha-pengar-pa-banken

På en höft har t ex Nordea 10 miljoner bankkunder. Och multiplicera detta med 500 kr (månadsavgift + årsavgift). Rätt många nollor. Avgifter som rullar in år efter år. Tjänster, som har sett likadana ut i tio år. Varför blir det dyrare att använda onlinetjänster?

Menar du att kostnaderna för hårdvara, drift, underhåll, övervakning osv för deras tjänster är rimliga?

Du nämner konsulter men dessa är notoriskt dyra! Den som betalat tvåsiffriga miljoner för en hemsida och drift av denna har köpt tjänsten extremt dyrt kan jag säga.

Har bankerna inte en egen fungerande IT avd.?

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Jan frågade i det senaste poddavsnittet: ”Om inte ett bolag tjänar pengar till aktieägarna, vad är då dess existensberättigande?”

  Om en bank ger ut 5% i direktavkastning och vill öka utdelningen lite grann varje år handlar det inte om några småsummor precis, och nånstans måste ju de pengarna dras in. Det som aktieägarna pratar om på bolagsstämman handlar i första hand om hur mycket kan man mjölka kunderna innan de flyr. Och för att effektivt lösa den ekvationen är det av yttersta vikt att banken har en fungerande IT-avdelning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Och hur kan AMF och Folksam mfl hantera fonder med 0,4% i adminavgift när banken måste ha 1,5%?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Mats N
 3. Vit pil

  Jag vill ha tillbaka kontanter i Sverige.
  Ska inte behöva stå med mössan i hand o bocka!!!
  Jag vill ha mina pengar när jag behöver dem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo Inge Andreasson
 4. Vit pil

  Tale : precis dit jag vill komma. De vill mjölka så mkt som möjligt. Deras avgifter speglar knappast vad en it avd kostar inkl servrar, underhåll mm

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 5. Vit pil

  Jag tror inte alla banker har en egen fungerande IT avd. Swedbank IT haveri….Nordea köper services från IBM….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-16 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.