Vad ska man investera i som student?
Sök:

Vad ska man investera i som student?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petar

ställde för sedan frågan: Vad ska man investera i som student?

Hej

Jag har precis börjat studera och fyller 20 snart. Jag tar fullt CSN även att jag inte behöver det. Har har ca 100-150 000 sparade som jag inte vet vad jag ska göra av. Tanken är att CSN lånet som kommer varje månad ska investeras i något, men återigen, vad? Jag har börjat spara i lite fonder på Swedbank men känns mycket långsiktigt. Vad kan jag göra med den summan men ändå inte ”låsa” alla pengar? Hur ska jag investera ? Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på din tidshorisont. Är den 10+ år så kan du köra på den globala barnportföljen, till exempel. Har du kortare tidshorisont får du börja fundera på hur stor del av pengarna du vill ha på börsen. Börja läsa under ”Så blir du rik – Börja här” i menyn.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gratulerar dig dig att du som så ung börjar spara! Kanon också att du tar fullt lån, bästa lånet du kan ta i ditt hela liv. Vad du än bestämmer dig för så rekommenderar jag starkt att du kör in en femhundring (helst en tusenlapp men du måste ha öl då och då när du studerar) på automatiskt månadssparande rakt in på någon fondrobot, typ lysa eller opti (gillar optis app starkt) och sen rör du de inte alls.

Därefter hade jag om jag var du bestämt mig för säkerhet eller chans. Om du tänker dig köpa en lägenhet när du fått jobb efter studierna så har du till insatsen de 100-150k så hade jag bara haft de på ett lönekonto. Men om du ska studera mer än typ tre år så hade jag stoppat in de i olika fonder säg 25% råvaror 25%globala aktier 25% obligationer/fastigheter (realränta etc) 25% korträntor.

Om du nu inte direkt vill börja med aktier? Kan du känna att du klarar av att den pengahögen kan direkt halveras  dvs du känner att du klarar av det dagliga livet utan de 100k så rekommenderar jag starkt aktier. Investmentbolag, köp investor, latour, industrivärden. Då tickar utdelningar på varje år och om de bolagen kraschar så kraschar Sverige så då är det ändå kört.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.