Vad sker rent praktiskt när börsen går ner?
Sök:

Vad sker rent praktiskt när börsen går ner?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hans Peter

ställde för sedan frågan: Vad sker rent praktiskt när börsen går ner?

Jag har länge funderat över själva mekanismen bakom en börsnedgång. Det sägs ju att en börsnedgång beror på att aktier säljs. Om man vill sälja något måste det finnas en köpare.  Summan av sålda aktier och köpta aktier borde således vara konstant. Varför går då börsen ner?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med ditt resonemang skulle ju heller börsen inte kunna gå upp!

Börsen är en marknadsplats. Vill inte köparna betala vad säljarna begär, så måste säljarna sänka priset. Svårare än så är det inte.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Dumma mig, jag som trodde att prissättningen sköts automatiskt. Jag har i alla fall aldrig satt några priser själv när jag köpt eller sålt mina fonder och aktier. Hur brukar ni andra göra? Är de köp-/säljpriser som man ser på aktiemarknaden endast ett cirkapris eller ett rekommenderat pris? Och vem i så fall har hittat på just det priset och på vilka grunder? Kanske är det inte svårare än så att det bara är ett genomsnitt av vad alla köparna och säljarna begär, någon som vet? För min del är jag mest intresserad av dem som vill sälja under och köpa över genomsnittspriset, men vet inte var på marknadsplatsen hittar man dem. Jag får nog kontakta kundtjänsten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Vad är det isåfall som triggar kursnedgången? Är det när jag försöker sälja till aktuell kurs (som jag inte kan påverka) eller när köparen inte gillar den aktuella kursen (som hen inte kan påverka)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans Peter
 3. Vit pil

  Tale, de köp- och säljpriser du ser på aktiemarknaden har köparna och säljarna hittat på alldeles själva. Du kan i princip sätta vilket pris du vill, men om du bjuder för lågt när du vill köpa är det ingen som vill sälja till dig. Samma sak gäller när du försöker sälja. Tar du för mycket betalt vill ingen köpa av dig.

  För att du ska få köpa måste du i praktiken betala mer än vad någon annan för tillfället vill betala, och för att gå sälja måste du sätta ditt pris vara lägre än någon annans. Annars blir det någon annan som får göra affär, om det ens blir någon affär av alls. I en väl fungerande marknad, med många köpare och säljare, är skillnaden mellan köp- och säljkurs liten. Det finns alltid någon som är beredd att krypa lite i pris.

  Alla vill sälja så dyrt som möjligt och köpa så billigt som möjligt. Vad som har varit genomsnittspriset hittills är till viss del ointressant när du ska handla. Du vara hur intresserad som helst av att handla till ett visst pris, men om det inte finns någon som vill sälja till dig eller köpa av dig kan du inte tvinga någon, utan det enda du kan göra är att ändra priset, eller vänta på bättre tider. Fast om du väntar kanske priset aldrig någonsin blir lika bra någon gång i framtiden. Eller så skulle du ha väntat i två timmar och gjort en betydligt bättre affär. I princip omöjligt att veta på förhand.

  Priset på en aktie beror på en oändlig mängd faktorer. En av de mer grundläggande är hur mycket vinst företaget beräknas göra i förhållande till hur mycket kapital det har. Om två företag är i princip lika, men det ena går med mer vinst, kommer det företagets aktier att bli dyrare eftersom du får mer aktieutdelning för varje krona du köper aktier för. Det finns ingen absolut sanning om hur man värderar företag, även om det finns vissa grundläggande parametrar man kan titta på, utan det handlar om att försöka gissa hur det kommer gå för företaget i framtiden.

  Att handla med aktier kan vara frustrerande. När du köper gör du ju det av någon som uppenbarligen inte vill ha skiten kvar längre. Och när du säljer är det till någon som tydligen tror sig veta bättre än du att det kommer att gå bra för företaget i framtiden.

  De allra flesta som handlar med aktier har svårt att slå index, så ett vanligt fondsparande av den typ som rekommenderas på Rika tillsammans är förmodligen lönsammare. Fast inte lika kul.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 4. Vit pil

  Thomas, ett bra och klargörande svar. Men jag har också läst nånstans att – trots alla de underliggande faktorer som kan påverka hur man värderar ett bolag – åndå är det i slutändan det hur många som vill sälja och köpa den enda faktorn som bestämmer aktiepriset.

  Jag kan förstå att om en aktie är undervärderad (eller om marknaden har gjort den bedömningen) är det flera som vill köpa och då går priset upp. Men det är långtifrån klart för mig hur prissättningen av en aktie exakt går till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 5. Vit pil

  Börsen är en HANDELSPLATS där enskilda köpare och säljare kommer överens om rätt pris.

  Säg att du vill köpa en begagnad bil och du går till en bilhandlare. Handlaren vill ha 100 000 kr. Du bjuder 90 000 kr, och till slut kommer ni överens om 95 000 kr. Det står ingen utomstående vid sidan om och bestämmer priset.

  Vad gäller aktier är det i princip samma sak. Logga in på Avanza och titta på en enskild aktie. Ett antal säljare vill ha ett visst pris och ett antal köpare vill ha ett annat. När två aktörer är överens uppstår ett köp och en motsvarande försäljning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 6. Vit pil

  När jag handlar fonder och aktier står det där redan ett färdigt pris. Jag har aldrig försökt förhandla med någon annan aktör för att komma överens om priset, har bara helt enkelt tryckt på köp- eller säljknappen och snällt accepterar det pris som redan står där eftersom jag ännu inte lärt mig hur man budar eller kohandlar. Men vilken tur att alla är inte lika dumma som jag, annars skulle ju priset alltid stå stilla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 7. Vit pil

  Vanliga fonder kan man inte sätta pris på själv. De handlas enligt sin aktuella NAV-kurs.
  Man får helt enkelt dom andelar som gäller för summan man valt att köpa för.

  För börshandlade produkter, fonder (ETF), aktier mm kan man själv föreslå ett pris.
  Vill man köpa en aktie kan man alltid prova att lägga sig under säljpriset och låta ordern vara giltig en längre tid. Vice-versa för säljordrar, man kan prova lägga sig över köp-priset.
  Många aktiespekulanter gör så…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 8. Vit pil

  Jo, men om ingen provar att sätta på ett eget pris, då borde priset väl aldrig förändras, eller?

  Om någon förmögen person helt plötsligt säljer miljontals aktier till exakt det priset som står som säljpris hos Avanza, har det i sig verkligen ingen påverkan till aktiepriset efter det att ordern är genomfört? Eller är det så att när de andra aktieägarna upptäcker vad han har gjort då sätter de sitt eget pris lite lägre, eftersom de tänker att fan, nu måste jag ge lite rabatt, annars är det ingen som vill köpa mina aktier?

  Själv har jag aldrig haft några problem med att sälja eller köpa med det priset som står som sälj-/eller köpris. Stackars de som satt själva sina priser och sålt för billigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 9. Vit pil

  Precis Tale, om många försöker sälja många aktier så sjunker priset eftersom att nån säljare kommer gå ner lite. Det här fungerar som det ska när det handlar om likvida aktier med bra omsättning.

  Problem uppstår när det handlar om illikvida aktier med dålig omsättning. Då kan spread’en bli stor och kursen som anges på börsen otillförlitlig. Detta används av skojare för att driva upp priserna.

  De köper en illikvid aktie och börjar skicka ut positiva rykten om den. Sen handlar de upp priset genom att handla med sigsjälva. Detta kan pågå några timmar eller tillochmed dagar. Till slut hoppar nån ovetande på tåget varpå skojarna kan sälja av sitt innehav till stor vinst. (sk Pump and Dump)

  Det hände med Hufvudstaden C för några år sen. En lurig detalj här är att Hufvudstaden A är en OK aktie men C-aktien är inte det och kunde lätt utnyttjas av skojare. C-aktien är tack och lov börsstoppad nu och ska avnoteras.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad är det som triggar kursnedgången? År det när jag försöker sälja till aktuell kurs (som jag inte kan påverka) eller när köparen inte vill köpa till aktuell kurd (som hen inte kan påverka)?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det står ju väl beskrivet ovan. Det finns inget ”aktuell kurs”, det finns däremot en kurs för senaste avslut. Man kan ta ett genomsnitt av senaste avsluten och kalla det aktuell kurs, men det säger egentligen inget om nästa avslut.

  Vad som triggar är psykologin påhejjat av automatiska robotar. Du läser om corona och tänker att du kanske ska sälja lite. Du kikar på ”aktuell kurs” = vad någon nyligen köpt/sålt för. Du lägger upp dina aktier till försäljning för detta pris. Men nu visar det sig att andra också tänkt samma sak, och ingen vill längre köpa dina aktier för det priset. De misstänker nämligen att aktien ska gå ner på grund av corona precis som du! Du får inte sålt din aktie, får lite panik, och tänker att om jag sänker priset med 1% kanske någon vill köpa? Du provar att lägga ut aktien till försäljning för 1% mindre än förut. En greater fool tänker att det kanske bara ska gå ner någon procent idag, och ser nu ditt bud som ”rätt”. Personen köper din aktie till 1% lägre än vad som nyss var aktuell kurs. Detta senaste avslutet är nu ”aktuell kurs” och ”aktien har fallit 1%” tänker andra. De får panik, och tänker shit, aktien är på väg ner! Jag måste sälja nu nu nu, bäst att jag redan från början lägger ut den till 99% av aktuell kurs för att någon ska vara villig att köpa den snabbt innan det hinner gå ner ännu mer för aktien har ju precis gått ner 1% redan!

  Fonder fungerar likadant. Du får panik, säljer fonden, och fondförvaltaren måste sälja aktierna. Ingen vill köpa aktierna till det pris som gällde nyss, för alla vill sälja. Då måste fondförvaltaren sälja i alla fall, för du har sålt fonden. Och fondförvaltaren tvingas sänka priser tills någon är villig att köpa.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Nu blir jag helt förvirrad. Nestor skrev ju ovan att det är köpare och säljare som kommer överens om rätt pris sinsemellan och att INGEN utomstående tredje part står vid sidan om och bestämmer priset. Och nu skriver du att fondförvaltaren (!) tvingas sänka priset tills någon är villig att köpa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Min beskrivning gäller aktier. Värdet av en fondandel är däremot fondens alla aktier dividerat med alla andelarna.

  Sjunker aktierna värde så sjunker dina fondandelar i värde med automatik. Stiger aktierna i värde så stiger dina fondandelar i värde.

  Någon handel med fondandelarna sker inte, utan värdet sätts med automatik efter Börsen stängning. Eriks beskrivning känns därmed inte helt korrekt. Fondförvaltaren sätter inget eget pris på fondandelarna, utan de avspeglar det värde som finns i fonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  På Aktiespararna hittade jag följande:
  https://www.aktiespararna.se/nyheter/grunderna-i-aktiekunskap
  ”På kort sikt sätts själva aktiepriset av utbud och efterfrågan. Hur många är det som vill köpa aktien? Hur många är det som vill sälja? Om det finns fler köpare än säljare stiger kursen. Om säljarna är i majoritet sjunker – eller rasar – kursen. Dynamiken är enkel.”

  Aktiespararna skriver att ”om det finns fler köpare än säljare stiger kursen”. De skriver INTE att om köparna inte betala vad säljarna begär då måste säljarna sänka priset (då skulle kursen falla). Eller att börsen är en marknadsplats var köparna och säljarna skulle först förhandla om priset, sen komma överens och efter det genomföra affären.

  Åsikterna verkar gå lite isär, men om vi håller oss till det vad Aktiespararna säger, vad är det då som sker rent praktiskt (eller teoretiskt, eller hypotetiskt) när en aktie går ner säg 10%? Hur många fler säljare måste det finnas i relation till köpare? Och måste det ske inom en viss tidsram eller är det endast antalet aktier som är det avgörande? Skulle tro att det finns klara regler för det, men dem känner jag inte till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 5. Vit pil

  Om köparna inte vill betala begärt pris så är de ju inga köpare!

  Mina pedagogiska talanger är snart uttömda. Gå därför in på Avanzas hemsida. Välj valfri aktie. Nere till höger ser du en bild hur det går till; vilka köpare och säljare som finns och vad de är beredda att betala.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 6. Vit pil

  Uppe till höger skall det vara.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 7. Vit pil

  Jag kanske ska förtydliga lite vad jag menade när jag generaliserade från aktier till fonder:

  Kommentaren:
  ”Fondförvaltaren sätter inget eget pris på fondandelarna, utan de avspeglar det värde som finns i fonden.”

  Mitt förtydligande:
  Du har rätt. Jag menade att fondförvaltaren, som tvingas sälja aktier om du säljer fonden, sätter priset på aktierna. Inte på fonden. Men i övrigt är det ju rätt? Om du säljer fonder, och marknaden håller på att gå ner, så kommer fondförvaltaren tvingas sänka priser på aktierna till ett pris lägre än vad som gällde nyss då fondförvaltaren behöver få sålt aktierna. Detta leder till att priset på de aktier som fonden investerar i sjunker ytterligare, vilket dagen därpå bör speglas i fondens värdering (som fondförvaltaren inte sätter, utan som speglar marknadsvärdet av innehavet).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 8. Vit pil

  Erik, fondförvaltaren skiter väl fullständigt i priset på de aktier som ingår i fonden. Fondförvaltaren har ingen mandat att varken höja eller sänka priset på fonder eller de underliggande aktierna som ingår i fonden – fondförvaltaren är bara en förmedlare. Om fondförvaltaren har svårt att hitta köpare för de fonder som jag vill sälja har han ingen rätt att rea ut dem under marknadspriset. Om jag säljer en fond för hundra kronor får jag hundra kronor. Om jag sen får mindre eller mer fondandelar än det var vid tidpunkten för min beställning är det marknaden som bestämmer, inte fondförvaltaren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 9. Vit pil

  Nähä, okej experten. Jag sa inte att fondförvaltaren sätter priset på fonden. Jag sa att fondförvaltaren sätter köp/sälj-priset på de aktier som ingår i fonden och som denna köper/säljer. Om du köper fonden sätter du inget pris på aktierna, du får det priset det blir. Fondförvaltaren behöver köpa aktier, och för att köpa aktier behöver fondförvaltaren sätta ett pris denne är villig att betala för aktierna som måste köpas. Motsvarande vid sälj. Du säljer till obestämt pris, fondförvaltaren behöver sälja, och tvingas till att välja ett pris som gör att denne får sålt aktierna.

  Ja, marknaden bestämmer priset på aktierna. Fondförvaltaren är en del i marknaden då denne handlar med aktierna. Om alla paniksäljer sina FONDER kommer alla fondförvaltare tvingas till att paniksälja aktierna, och kommer tvingas till lägre priser än de känner för, just för att få sålt när alla andra också vill sälja. Detta kollektivt kommer få marknaden att gå ner, vilket tillika innebär att fonen går ner.

  Du säljer inte en fond för 100kr och får 100kr. Du säljer X andelar och får vad dessa visar sig vara värda något dygn senare.

  ”Om fondförvaltaren har svårt att hitta köpare för de fonder som jag vill sälja har han ingen rätt att rea ut dem under marknadspriset”
  Jo. Om du har sålt din fond är han de facto tvingad att sälja aktierna. Tvingad att sälja = tvingad att hitta en köpare. I nedåtgående trend finns inte tillräckligt många som vill köpa till ”nuvarande = senaste avslut”-priset, och behöver därför, precis som om du själv skulle sälja aktierna, sätta ett pris som är lägre än senaste avslut. Marknadspriset finns inte, värdet kan enbart fastställas vid avslut. Visst, ett volymvägt genomsnitt kan finnas, och det är just detta som en säljare troligtvis behöver gå under för att få sålt i nedåtgående trend då det per definition var högre pris nyss än vad du kan få nu.

  Fondförvaltaren skiter så klart inte alls fullständigt i priset på de underliggande tillgångarna i fonden, men det förstår du säkert själv.

  Men du verkar ju vara bergsäker på hur det fungerar så det är ingen idé att jag försöker ta mig tid att svara mer känner jag. Jag får fortsätta köpa dina aktier som du rear ut när du paniksäljer, och säljer jag tillbaka dem till dig efter att de gått upp och du vågar dig in igen ;)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 10. Vit pil

  Ok, jag vill sälja mina aktier till dig för ett visst pris, men du bara skakar på huvudet och säger att jag begär alldeles för mycket. Efter ett tag kommer fondförvaltaren springande fram och flåsar i mitt öra: tyvärr Tale, jag var illa tvungen att sänka ditt pris tills Erik var villig att betala. På väggarna ekar ett dovt skratt.

  Jag har inte något emot dig, Erik, men den där förbannade förvaltaren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 11. Vit pil

  Nestor, jag förstår din frustration.

  Ska ge mig på att försöka förklara prissättningen och hur den fungerar på aktiemarknaden.

  För att förstå själva priset och hur det fungerar så måste man först förstå att marknaden är en typ av auktion, där köpare och säljare ibland möts vid ett pris och det blir en affär, vid det exakta tillfället så är det vad aktien är värd.
  Men just på aktiemarknaden, speciellt i stora bolag, så sker dessa avslut varje millisekund eftersom vi nu för tiden har en massa robotar som alltid står och köper och säljer som ger en likviditet i marknaden.

  Men för att förstå denna auktion så bör man lära sig orderdjupet och vad det är för något.
  Som Nestor skrev så visas det om du går in på en aktie på t.ex Avanza. Då får du upp en ruta med två sidor varav varje sida har 5 eller 6 staplar (kommer inte ihåg och nu är börsen stängd så går inte att kolla), dessa staplar visar två olika saker, först har vi ett pris, vi säger att på ”säljsidan” så är första stapeln på 200kr. Det andra värdet är hur många aktier som finns just nu på just 200kr att köpa, det kan t.ex vara 1000 aktier som ligger där och teoretiskt skulle det antingen kunna vara en person som ställer ut en säljorder på 1000 aktier för 200kr/st eller 1000 personer som ställer ut 1 aktie vardera på 200kr.

  Nedanför den stapel så kommer det fortsätta med fler staplar som har ett högre pris, t.ex 201kr sedan 202kr, 203kr osv. Där står också hur många aktier som är till salu på dessa nivåer.
  Där har du då personer på marknaden som vill sälja aktier till ett pris dom själva har ställt, t.ex dom som ställt pris på 203kr väntar alltså på att någon köpare vill köpa aktier och behöver köpa upp alla på 200kr, 201kr, 202kr för att sedan betala 203kr för deras aktier. Detta kan ta 1sekund till flera dagar och till och med aldrig om ingen vill köpa för så mycket.

  Det finns även staplar på den andra sidan, köpsugna, fungerar på samma sätt att köpare ställer sina priser på t.ex 199kr, 198kr, 197kr osv och väntar på att någon vill sälja så mycket aktier för att köpa upp allt ovanför för att sedan komma ned till det priset det personen har ställt.

  Det du gör när du går in och ska köpa eller sälja och det du anser är ”det aktuella priset” blir t.ex om du väljer att köpa 100 aktier i exemplet ovan så får du köpa dom 100 för 200kr/st, skulle du däremot valt 1200st aktier för 200kr så hade du fått 1000st för 200kr/st och sedan hade dina 200 resterande aktier du ville köpa hamnat i orderdjupet (auktionen) och väntat på att någon vill sälja dessa till dig.
  Hade du däremot skrivit in priset 201kr på ditt köp av 1200 aktier så hade du fått 1000 st för 200kr/st och 200 st för 201kr/st, du köpte alla aktier som fanns på marknaden för 200kr och började köpa på 201kr.

  Nu kan vi komma in på fondförvaltare och hur de funkar.
  När du lägger en säljorder så väljer du antal andelar och inte i kronor, som har nämnts ovan. För att göra detta lätt så säger vi att denna fonden endast har en aktie, nej fonder får inte ha bara en aktie men vi säger det nu, och det är aktien vi har pratat om ovan. I detta exempel blir en andel i fonden en aktie i exemplet.

  1. När du lägger en säljorder till dom på 100 andelar så går dom i teorin och säljer dessa 100 aktier över marknaden under dagen, i detta fallet så sålde dom för 199kr/st och du får ut på kvällen 199kr x 100 aktier.
  2. Du lägger en annan order som är lite större, säg då 2000 andelar som då motsvarar 2000 aktier.
   Dessa ska också säljas över marknaden under dagen, vi säger att det endast fanns 1000 st på 199kr, 500 st på 198kr och 1000st på 197kr.
   Då fick fondförvaltaren detta sålt för 1000st x 199kr, 500 st x 198kr och 500 st x 197kr.
   Detta eftersom det inte fanns fler på marknaden.

  Exakt som i exempel 2 är det som händer när aktiepriserna rör sig, någon köper mer än vad som finns på en nivå och man går in på nästa nivå och tuggar vidare.
  Vid större fall så är det så många som säljer att det inte finns köpare som kan plocka upp dom aktierna som säljs och priset trycks ned.

  Hoppas detta förklarade lite hur det fungerar, kom gärna med fler frågor om det inte känns solklart!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-01 klockan 14:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂