Vad skulle den optimala fondfördelningen vara på ett sparande med obegränsad tidshorisont?
Sök:

Vad skulle den optimala fondfördelningen vara på ett sparande med obegränsad tidshorisont?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av j.h.

ställde för sedan frågan: Vad skulle den optimala fondfördelningen vara på ett sparande med obegränsad tidshorisont?

Vad skulle den optimala fondfördelningen vara på ett sparande med obegränsad tidshorisont?

mål: 5-8% avkastning i snitt, återinvestera vinsten i ca 20 år, därefter plocka ut ca 3-4% av innehavet årligen och leva på.

Jag tänker mig kanske

  • korta räntefonder: 0%
  • långa räntefonder: 0%
  • blandfonder: 0%
  • globala aktieindexfonder: 70%
  • regionala aktieindexfonder: 20% (tex tillväxt)
  • landsindexfonder: 10% (tex sverige) för att öka risken
  • branschfonder: 0%

denna fördelning de första 20 åren, därefter få in 10% korta räntefonder som kan täcka upp för eventuella nedgångar enskilda år, dvs så man fortfarande har råd att plocka ut 3-4% av innehavet under en nedgång om max 3 år, sen är räntorna förbrukade. jag hör gärna era åsikter!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Intressant resonemang. Jan brukar ju rekommendera räntefonder lite för att ge ett lugn så man kan sova gott om natten men om man bortser från den faktorn så kan man ju resonera lite.

Vill man höja risken lite så kan man lägga till småbolagsfonder tänker jag spontant, kan vara både Sverige och Globalt. Svenskt kan man lägga till t.ex. XACT Svenska Småbolag och globalt SPDR MSCI World Small Cap (ZPRS). Jag själv vill gärna ha en del exponering mot Asien, så hade haft en del där, men det är ju personligt.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

100% LF Global indexfond.

Mvh.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

eventuellt skulle man kunna belåna den globala delen till t.ex. 20% för att öka avkastningen ytterligare?

 

j.h.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tror du är ganska bra ute. Kanske skulle man vilja ha någon mer aktivt förvaltad fond också istället för en del av de globala indexfonderna?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-11 klockan 18:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.