Vad tror ni om denna 90/10?
Sök:

Vad tror ni om denna 90/10?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Interest

ställde för sedan frågan: Vad tror ni om denna 90/10?

Hej

 

Vad tror du om denna 90/10-portfölj? Den är baserat på globala barnportföljen.

– Avanza Global 40% Global Aktiefond
– Handelsbanken Global Småbolag Index 15% Global aktiefond småbolag

– Spiltan Aktiefond Invest 15% Svensk aktiefond invest     eller SEB Sverige Indexfond
– PLUS Småbolag Sverige Index 10% Svensk aktiefond småbolag

– DNB Global Emerging Markets Indeks A 5%  Global tillväxtmarknad
– Swedbank Robus Access Asien 5%  Asienfond

– Spiltan Räntefond Sverige 5% Kort svensk räntefond
– Handelsbanken Realräntefond 5% Real svensk räntefond

 

Detta är 8 fonder och inte 10 som i bloggen, jag har valt att inte ha med guld och en tredje svensk portfölj. Blir fördelningen svenska företag tillräckligt bra med en investmentfond och en småbolag?

 

Är det fortfarande rätt att köra på 10% räntor? Är det något du/ni skulle ändrat på? Jag kommer fördela ut 200K i dessa samt ett månadsspar på 1500. Jag har inte tänkt röra pengarna på 20+ år, jag är 37 idag.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nu har jag köpt in allt ovanstående, exklusive räntefonderna. Jag har svårt att bestämma mig om jag skall ha dem eller ej  – tanken är att inte röra dessa på 20-25 år, kanske är det bättre att ta de sista 10 procenten och lägga på fonderna ovanför så man får en 100% aktiefondportfölj?

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jan har gjort en avsnitt om räntefonder och varför de kan vara bra även i en långsiktig portfölj:
  https://rikatillsammans.se/hellre-90-10-an-100-0/

  Visst är det förmodligen ”bäst” (läs: mest lönsamt) att köra 100/0 över en längre period men det finns bra argument för att bygga en krockkudde i sin portfölj också. Själv har jag pendlat mellan 100/0, 80/20 och 90/10 för min 10+år portfölj och hamnade på slut på det sista. Och då har jag inte räntefonder utan har min del (10% alltså) på ett räntebärande sparkonto istället.

  Det är en personlig ställning man behöver ta. Kan rekommendera att du läser artikeln och sedan väljer vad som känns bäst för dig. Det finns inget rätt eller fel. Viktigast är att du bestämmer om en lösning/strategi som passar dig och din riskbenägenhet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-19 klockan 07:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.