Vad tror ni om denna portfölj, tillräckligt diversifierad?
Sök:

Vad tror ni om denna portfölj, tillräckligt diversifierad?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petter

ställde för sedan frågan: Vad tror ni om denna portfölj, tillräckligt diversifierad?

Hej!Nybörjare vad gäller fonder. Tänkte sätta ihop ett fondsparande där pengarna inte ska röras på minst 10 år. Har efter en del läsning fastnat för fonderna nedan och har tänkt mig följande viktning

 • Avanza Global 45%
 • Spiltan aktiefond investmentbolag 35%
 • Core ny teknik 10%
 • Avanza emerging markets 10%

Har jag för få fonder? Någon fond jag bör lägga till? Verkar som att många har ca 8-10 olika fonder men ofta verkar dessa ha samma/liknande exponering. Med dessa fyra fonder blir jag exponerad både globalt, mot sverige, tillväxtmarknader samt ny teknik som jag tycker är intressant (dock väldigt dyr fond).Tacksam för tips!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med tanke på att Core har drygt hälften svenska företag skulle jag minska Spiltan till 15-20% och öka Avanza för att inte få en alldeles för stor andel Sverige. Sen kan man kanske tycka att 10% Core är för mycket men på andra sidan är det inte mer än det man brukar rekommendera att ha i sin lekportfölj. Om du vill kan du lägga till 10% globala småbolag och kanske också ersätta en del av Spiltan med svenska småbolag. Och kom ihåg att ombalansera årligen och lägg till räntor i god tid före uttagsfasen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som Tale skrev så kanske det är lite mycket Sverige, att dra ned Spiltan med kanske 10% iaf och lägga det på Avanza Global så får du en lite mer diversifierad portfölj.

Inge behov av att utöka antalet fonder, tycker du har fått med det du behöver!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för era svar! Viktade om lite så att Avanza global hamnar på 60% och Spiltan på 20%. Kör så här sen stund så får jag utvärdera och se om det blir att lägga till någon småbolagsfond eller byta ut någon av de fonder jag har :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Utvärdera bara inte för ofta ;)
  När börsen går ner brukar småbolag (inkl. Core) gå ner ännu mer. Men på lång kan de, förhoppningsvis, ge något bättre avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-12 klockan 01:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.