Vad tror ni om min fondportfölj?
Sök:

Vad tror ni om min fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Samuel

ställde för sedan frågan: Vad tror ni om min fondportfölj?

Hej!Jag har försökt komma igång med mitt sparande. Mina pengar växer inte alls på banken.Jag är idag student, efter att ha jobbat några år och har ett kapital på banken. Min plan är att börja spara försiktigt för att få grepp om hur det fungerar. Jag har tänkt att placera knappt 10% av mitt totala kapital. Jag kan behöva komma åt pengarna inom 3 år men troligtvis inte.Med detta i åtanke har jag försökt bygga en portfölj med spridning, globalt och lokalt.

Jag har valt fonder utifrån historisk avkastning, land, bransch, risk samt morningstars betyg. Jag har inte lagt jätte stor vikt vid avgiften, då det verkar som om att högre avgift i regel går hand i hand med bättre avkastning (dock inte alltid.

Jag har tänkt mig dessa 10 fonder:

Globalfonder:

MS INVF Global Opportunity A – 15%

Skadia Time Global – 15%

Avanza 75 – 5%

Räntefonder:

Spiltan högräntefond – 15%

Spiltan räntefond – 15%

Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap – 10%

Svenska fonder:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 5%

Länsförsäkringar Fastighetsfond A – 10%

Tillväxtmarknader:

Öhman Etisk Emerging Markets A – 5%

Schroder ISF Glb Em Mkt Opps A Acc USD – 5%

 

Jag tänker mig 35% globalfonder, 40% räntefonder som verkar säkra och som rör sig långsamt (historiskt sett), 15% lokalt och 10% tillväxt.Kom gärna med tips, idéer. Kritisera fritt! Alla tips mottages med största tacksamhet! Allt gott och tack för att ni finns!

/Sam

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

ska du satsa 10 % av ditt kapital …pytsa in dom i MS INVF Global Opportunity

duttande med en massa fonder för så lite pengar är meningslöst

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag kanske borde skrivit det att tanken är att månadsspara i dessa fonder också, med samma fördelning som ovan. Jag är nog försiktig av mig, i och med att jag är student i några år till är är jag beroende av ett tillgängligt kapital. Jag har dock inte lust att vänta med ett långsiktigt sparande till efter studierna, därav intresset för denna portföljen.
  Jag skulle gärna vilja höra dina åsikter om den :)

  Allt gott
  //Sam

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samuel
 2. Vit pil

  Jag tycker att du valt bra fonder och att din portfölj är okej, men om man ska ha aktivaförvaltare tycker jag att man ska dela upp aktiva och passiva fonder och ha 2st ISK. I ditt fall skulle jag göra en kopia av Jans indexportfölj och din aktivportfölj, spara sen 50/50 på dessa portföljer.

  Varför? Jo, för då ser du svart på vitt om din aktiva portfölj med aktiva fonder slår din indexportfölj och bestämma dig för en strategi utöver indexportföljen. Halva ditt sparande kommer då gå som index och andra halvan kommer antingen underprestera eller överprestera.

  Men detta bara om du har intresse för att vara aktiv.
  Annars skulle jag säga att köra på LYSA eller bara Jans portföljer.

  Jag kan dela med mig av hur jag sparar och hur jag menar. Jag har under en längre tid faktiskt överpresterat ganska rejält mot index, dock är min risk också högre.

  Indexportfölj 100/0

  Avanza Global 51 %
  Spiltan Globalfond Investmentbolag 10 %

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 15 %
  FCG AB PLUS Småbolag Sverige 5 %
  AMF Aktiefond Småbolag 5 %

  Swedbank R Access Asien 7 %
  Avanza Emerging Markets 7 %

  Aktivportfölj 100/0

  Länsförsäkringar Fastighetsfond A 26 %
  Swedbank Robur Fastighet A SEK 11 %

  Core Ny Teknik A 18 %
  Skandia Time Global 9 %
  Swedbank Robur Technology 9 %

  Handelsbanken Kinafond 15 %
  Coeli Global Selektiv R SEK 12 %

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Samuel!

Läs gärna artikeln ”Globala Barnportföljen”, därifrån kan du få lite tips på hur du kan lägga upp din portfölj!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 15:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.