Vad tror ni om min fondportfölj?
Sök:

Vad tror ni om min fondportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Samuel

ställde för sedan frågan: Vad tror ni om min fondportfölj?

Hej!

Jag har försökt komma igång med mitt sparande. Mina pengar växer inte alls på banken.

Jag är idag student, efter att ha jobbat några år och har ett kapital på banken. Min plan är att börja spara försiktigt för att få grepp om hur det fungerar. Jag har tänkt att placera knappt 10% av mitt totala kapital. Jag kan behöva komma åt pengarna inom 3 år men troligtvis inte.

Med detta i åtanke har jag försökt bygga en portfölj med spridning, globalt och lokalt. Jag har tänkt mig dessa 10 fonder

MS INVF Global Opportunity A
15%
Spiltan Högrentefond
15%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
5%
Öhman Etisk Emerging Markets A
5%

Skandia Time Global
15%
Spiltan Räntefond Sverige
15%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A
10%
Schroder ISF Glb Em Mkt Opps A Acc USD
5%

Avanza 75
5%
Carnegie Corporate Bond 3 SEK Cap
10%

Jag tänker mig 35% globalfonder, 40% räntefonder som verkar säkra och som rör sig långsamt (historiskt sett), 15% lokalt och 10% tillväxt.

Kom gärna med tips, idéer. Kritisera fritt! Alla tips mottages med största tacksamhet!

 

Allt gott och tack för att ni finns!

/Sam

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Samuel!

Kolla gärna in Nybörjarportföljen, kan vara ett alternativ till din portfölj!
En bra tumregel för att justera risken är att utgå ifrån att ha 10% investerat i aktiefonder för varje år som du kan avvara pengarna, sedan justera detta med 10% för varje år som går mot mer räntefonder.
I ditt fall då, om det är 3 år som gäller, att börja med 30/70 (aktiefonder/räntefonder).

Hoppas detta hjälpte något!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-20 klockan 15:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.