Vad tror ni om Spiltan Globalfond Investmentbolag framåt?
Sök:

Vad tror ni om Spiltan Globalfond Investmentbolag framåt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Richard Hallgren

ställde för sedan frågan: Vad tror ni om Spiltan Globalfond Investmentbolag framåt?

Hej,

Valde att gå ganska tungt in i Spiltan Globalfond Investmentbolag för något år sedan. Den ligger idag på ca -5 % för mig och har väl också presenterat ganska dåligt mot index över längre tid.

Idén för fonden är ju tilltalande, med tanke på hur bra de svenska investmentbolagen och Spiltans svenska variant har gått över tid. Men hur tänker ni runt globalfonden? Finns det något tydligt skäl till att den underpresterar mot index? Finns det hopp om att det bör gå bättre? Eller är det kanske att ge upp här och satsa på något annat?

Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan har skrivit att de internationella investmentbolagen inte presterat lika bra som svenska på grund utav substansrabatten m.m som inte finns.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Varför skulle substansrabatt göra att de presterar bättre? Du köper med rabatt, men du säljer också med rabatt. Jag skulle snarare säga att svenska investmentbolag går bra för att det finns en ägarfamilj. Och det är annorlunda i USA där många fler stora bolag redan har stora stora ägare.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

om du kollar på morningstar så innehåller fonden värdebolag med hög direktavkastning och lågt momentum. Faktorer som inte går så bra just nu. Men det där varierar över tiden.

Problemet med att överge en strategi för tidigt är att man riskerar att sälja just när fonden ser som sämst ut.

En fond ser alltid som sämst ut precis innan det vänder och då riskerar man att missa uppgången.

Samma sak är att en fond alltid ser som bäst ut innan det vänder, och det är då de flesta köper och bränner sig.

När skiftet från tillväxt och momentumdrivet till värde sker vet vi inte men sannolikheten är hög att det sker någon gång för inget stiger till himmeln. En dag kanske tillväxtaktierna blir så löjligt högt värderade att ingen vettig person vågar köpa dem.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-01 klockan 11:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.