Vad tycker ni om denna portföljen
Sök:

Vad tycker ni om denna portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oscar

ställde för sedan frågan: Vad tycker ni om denna portföljen

Hej! Jag är en 22 åring som vill investera i en portfölj på lång sikt (25-30 år) och har då valt att gå för en 100/0 portfölj.

Jag har läst en hel del av Rikatillsammans poddar och har förstått det trygga och nästan felsäkra metoden att investera i indexfonder. Men samtidigt ser man andra fonder som rekommenderas, antingen här eller på andra ställen. Fonder där utvecklingen har gått som raketen de senaste åren, och jag känner nästan att jag förlorar pengar på att inte hänga med.

Så min tanke är en portfölj som har majoriteten av innehavet som index för säkerhet och en stabil tillväxt, med en blandning av Global och Asien för att sprida risken. Andra indexfonder som inriktar sig på småbolag eller dylikt är jag inte riktigt såld på då dem har sämre utveckling än globalindex, hittills, men också en högre avgift som jag inte tycker rättfärdigar det.

Dessa är:

 • 60% Länsförsäkringar Global Indexnära
 • 10% Swedbank Robur Access Asien

Utöver det tänker jag på fonder som jag nämnde tidigare, med en utveckling som överträffar index makalöst.  Dessa är det mer riskfyllda, och också den svåraste att researcha och göra val på. Dessa är iallafall de som jag har ögonen på just nu. Dessutom fyller den ”Sverigeluckan” i portföljen

 • 30% Swedbank Robur Ny Teknik A / TIN Ny Teknik A / Spiltan AktieFond Investmentbolag

Swedbank Robur har en otrolig utveckling, som drevs av två förvaltare som flyttade till TIN Ny Teknik. Detta skapade lite oro om fonden fortfarande skulle vara lika framgångsrik. Det verkar den har gjort hittills.

Dock kan man ju tycka att de föregående förvaltarna har en stor möjlighet att upprepa sin framgång på TIN, och man borde passa på och köpa in sig.

Till sist har vi Spiltan som är bland dem populäraste fonderna här. Jag lutar dock lite mot tanken att om både Swedbank Robur och TIN verkar ge en betydande högre utveckling med också en lägre risknivå (enligt Avanza), varför ska man då investera i Spiltan?

Tycker det har varit skitroligt att läsa på och lära mig investering för detta är supernytt för mig. Jag har också ett stort intresse av datorspel och olika former av att ”optimisera” eller att få den bästa utkomsten av någonting, och det är lite det som driver på mig att försöka maximera min investering.

Diskuterar jättegärna dessa punkter med er, vilka åsikter ni har och erfarenheter. Visst kan jag slänga in allt i Lysa och glömma bort det, men jag har tid och energi nog att göra allt själv och spara den avgiften. Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har både spiltan investmentbolag och Tin fonder! Är mycket nöjd! Speciellt med Tin Fonder som jag har kört med sen den kom ut! En Globalfond hör ju hemma i ett sparande! Om jag vore dig hade jag skippat Asien nu och kört dom tre som nämns, men vänligen observera att jag är en glad amatör!

Mackan

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  När det gäller globalaindexfonder tror jag inte alls på dem. Ca 50-60 % av dessa består av USA och USA kommer att drabbas hårt av coronapandemin. Bara en mindre del av den amerikanska ekonomins tillväxt beror på export vilket gör att de amerikanska företagen och därmed börsen kommer att drabbas hårt. Europa och Asien beror mycket på USA och deras import och det gör även resten av världen.

  Skippa därför Global- och Asienfonden. Bara för att det varit bra att investera globalt betyder det inte att det är det just nu. Historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

  När det gäller Spiltan Aktiefond Investmentbolag är det samma sak. Den innehåller bolag som äger bolag som är beroende av att världsekonomin går bra. Skippa därför den också.

  När det gäller Swedbank Robur Nyteknik och TIN Teknik tror jag bara på TIN Ny Teknik. Hur bra aktiva fond går beror nästan uteslutande på förvaltarna och de förvaltare som förvaltade Swedbank Robur Ny teknik har bevisat att de är skickliga. Skippa därför Swedbank Robur Ny Teknik.

  Lägg de pengar i det du tror på och försök inte förutsäga framtiden genom att bara titta på grafer oavsett hur långt tillbaka i tiden de går. Det finns visserligen trender men de varar inte för evigt. Den trend som börsen har har bara funnits i ca 200 år och även om historien upprepar sig blir den sig aldrig helt lik.

  Världen kommer inte att vara sig lik efter coronapandemin och jag tror mer på ny teknik än på gamla trender. Samtidigt är syftet med att investera att du ska tjäna pengar och syftet med pengar är att köpa saker för dem.

  Se därför till att ha pengar på bankkonto, kontanter hemma och flera betalkort så att du kan känna dig trygg oavsett hur dina investeringar går. Jan Bolmeson rekommenderar Revolut betalkort utöver din vanliga bank. Det är ett utmärkt extrakort att ha utifall att du tappat ditt vanliga kort eller om din bank får tekniska problem. Läs gärna hans blogginlägg, det är bland de senaste.

  När det gäller långsiktigt sparande måste du alltså titta på vad du vet idag och inte bara titta på ekonomin som den har varit. Vi vet att förvaltarna för TIN Ny Teknik är skickliga och att världen är på väg in i recession.

  Därför är mitt råd att se till att ha de pengar du behöver lättillgängliga som kontanter och hos banker och att vara väldigt långsiktig i dina aktieplaceringar och inte förvänta dig snabba förtjänster.

  Ny teknik kommer alltid att behövas, att investera i världsekonomin som ingen människa förstår fullt ut baserat på det förflutna i syfte att förutsäga framtiden som vi inte förstår är definitionsmässigt inte förståndigt.

  Att investera i något eller någon man tror på helhjärtat är mycket bättre. Lägg därför så mycket pengar som du har råd att undanvara i investeringar som TIN Ny Teknik och investera inte allting där utan försök istället hitta annat att investera i som du förstår också.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar F

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Oscar!

Kul att du tycker det är så roligt med sparande och investeringar.

Jag förstår dig i att du vill försöka maximera din avkastning genom att sätta mycket i fonder som har haft god utveckling på börsen och kanske (antar det) har överpresterat mot index tidigare. Problemet som jag ser är att ”historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning” dvs att bara för en fond har gått riktigt bra att den kommer göra det igen. Är också som de tas upp i bloggen att det i princip bara är 6% av aktiva fonder som slår index över en 10 års period. Jag vill bara att du skall vara försiktigt i att sätta en sådan stor andel i fonder som exempelvis Tin Ny Teknik eftersom förvaltningsavgiften är 1,5 % och det är rätt mycket i jämförelse med LF Global Index som har 0,22%.

Jag kan tycka att du kanske borde investera 80-90% i index med majoritet på LF Global Index, lite viktning mot Asien är inte heller fel precis som du tänkt. För att sedan lägga resterande i fonder du tror på och sedan utvärdera dessa en gång/år hur det har gått osv.

Lycka till, och hoppas att mina tankar hjälpte dig något.

Med vänlig hälsning Tobias R

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  0.6%, inte 6%. Och det är på månadsbasis efter avgifter. Innan ca 9%. Barras 2010. Finns att ladda från sci-hub. Sen är LF Global den bästa fonden. Så håller med dig.

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 2. Vit pil

  Just det tack Aen, var ju 994/1000 så självfallet 0,6%
  Tobias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias R

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-15 klockan 02:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.