Vad tycks om min portfölj?
Sök:

Vad tycks om min portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Wilhelm Westergård

ställde för sedan frågan: Vad tycks om min portfölj?

Hej! har bestämt mig att investera i fonder på lång sikt (ca 25-30 år) och undrar om min fördelning ligger rätt till. Jag är villig att ta hög risk med en 100/0 portfölj.

 

20% Avanza Global

20% Länsförsäkringar USA

20% Länsförsäkringar Europa

20% DNB Teknologi

10% Spiltan Aktiefond

10% Avanza Emerging Markets

 

Planerar även att månadsspara i dessa fonder. Bör jag justera något? Hur ofta bör jag ombalansera? Tacksam för tips!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du har lite väl mycket slagkraft mot globala amerikanska teknikföretag, vilket inte gick särskilt bra i dotcom-kraschen. Någon anledning till varför du vill ha DNB Teknologi i din portfölj? Verkar vara en hel del overlap med de andra fonderna. Om du fortfarande ska köra på den tycker jag du köper den via SAVR istället. Det drar ner avgiften från 1.74% till runt 1%.

Hur kommer det sig att du har både global/USA/EU i separata fonder och inte bara en enda globalfond? Det blir nog lite jobbigare att ombalansera då om global/usa/EU kan gå olika bra och det kan kräva oftare ombalansering.

Jag hade personligen allokerat mer till svenska småbolag genom fonderna ”AMF Aktiefond Småbolag”, ”PLUS Småbolag Sverige Index”, eller ”SEB Sverigefond Småbolag C/R”. Detta eftersom småbolag forskningsmässigt sett ger en högre avkastning över tid.

Annars tycker jag du har diversifierat bra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Inget fel att krydda portföljen med lite teknik för att höja avkastningen i portföljen. Den positiva trenden kommer nog att hålla sig många år till. Inga garantier dock men sannolikheten är hög.

  DNB Teknologi handlas hos SAVR i NOK så utöver den ordinarie avgiften blir det en valutaväxlingsavgift med 0,5% som gäller vid både köp och sälj. Hos Nordnet är avgiften för samma fond 1,50% och den handlas i NOK där med men växlingsavgiften är bara 0,25%.

  Om man handlar fonder hos SAVR i någon annan valuta än SEK gäller det att vara långsiktig och inte byta och sälja för ofta.

  SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk har varit en av de bästa aktivt förvaltade Sverigefonderna sett till historiken. Om man är villig att chansa och ta risken varför inte? Kan med fördel handlas hos SAVR.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Gällande USA, Europa, Tillväxt samt Global..vad är det du vill ha för fördelning mellan de olika marknaderna..?

  Vill du ha (exempelvis) 60 procent USA, 30 procent Europa och 10 procent tillväxt så skulle jag köpa Avanza global och kolla vad ger för fördelning. Sedan komplettera med exempelvis tillväxt och Europa. Då håller du nere avgifterna.

  Lite grand som att köpa en fruktsallad med banan, apelsin och vindruvor, och dessutom köper du banan, apelsin och vindruvor separat, och det blir I analogin dyrare om du köper de separata ingredienserna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joel

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-03 klockan 23:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.