vad vågar jag investera i?
Sök:

vad vågar jag investera i?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie

ställde för sedan frågan: vad vågar jag investera i?

Hej jag har precis fått ärva en större summa som jag hade planerat att sätt n i två portföljer. En långsiktigt och en kortsiktigt.

Men vågar jag nu detta? Eller ska jag låta dem sitta på  ett sparkonto tills inte börsen gungar så mycket.

vad skulle ni spara i?

– jag är helt nybörjare på detta.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

 

Det enklaste svaret är nog att det beror lite på vad du ser som kort respektive lång sikt och även vad du har för mål med din privatekonomi. Ett tips är att läsa lite på olika sidor, bla rikatillsammans,  om hur du kan komma igång med ditt sparande.

 

 

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Marie!

Det viktigaste är att du sätter upp en strategi som du vill spara efter, du skulle t.ex kunna köra på ”Fyra Hinkar Strategin” som jag har tagit fram som ett upplägg av ens ekonomi. Sedan kommer då frågan om du ska sätta in allt på en gång eller sprida ut dina sparanden, där har Jan också gjort en artikel som du hittar ”här”!

Angående om du ska vänta eller inte med att börja spara så skulle iaf jag ha börjat sparandet men kanske spridit ut köpen under en viss period, säg t.ex att du delar upp summan i 6 delar och kör in en del varje månad som kommer?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Pengar som behövs inom två år hör ej hemma på börsen! Det motto lever jag efter!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du ska glömma en ”kortsiktig portfölj”. Du riskerar att förlora mycket pengar på en sådan portfölj, speciellt nu när det är så extremt skakigt på börsen pg a corona, handelstullar mellan USA och Kina och inte minst Trumps ständiga twittrande.

Jag skulle rekommendera dig att ha en del av pengarna i en långsiktig portfölj (+10 år) där du har majoriteten i billiga indexfonder och eventuellt räntefonder. En vanlig fördelning brukar se ut så här :

 

70-80% global indexfond

10% svensk indexfond

10-20% räntefond (t ex AMF räntefond mix, Spiltan räntefond Sverige osv)

Resten av pengarna, som du måste ha inom kort, ska du ha på ett bankkonto som ger hygglig ränta och som har insättningsgaranti.

Dessutom – du bör inte ha pengar på börsen som du absolut inte har råd att förlora.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2020-03-20 klockan 13:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂