Val 2018
Sök:

Val 2018

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Evelina

ställde för sedan frågan: Val 2018

Hur resonerar ni runt valet från en sparares perspektiv?

 

 

Lite hur jag tänker…

Som många här på bloggen så har jag som långsiktigt mål att majoriteten av mina inkomster ska komma från kapital.

Jag är idag anställd inom LO och majoriteten av min inkomst kommer ifrån tjänst (lön). Jag har bara en inkomst tyvärr plus ett litet sparande på 100k.

Därför är det självklara valet för mig att rösta rött.

Problemet för mig är att rödgröna försöker, som jag uppfattar det, uppmuntra till konsumtion först och främst och via den vägen skapa arbetstillfällen. Man vill även beskatta kapitalinkomster hårdare, vilket försvårar för mig och många av oss att nå vårt långsiktiga mål.

Många här på bloggen är ganska eniga i att dra ner på sin konsumtion misstänker jag och istället spara och investera. Men röstar man blått riskerar man att försvaga fackföreningarna på sikt och vara med och bidra till lönedumpningar och på så vis riskera en lägre sparkvot.

 

Hur resonerar ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Intressant resonemang. Hoppas det kan bli en bra diskussion där alla respekterar varandras åsikter.

Jag tjänar mindre än medelsvensken då jag valt att jobba med något jag brinner för framför att få en högre lön. Sparande och investeringar är ett enormt intresse jag lägger mycket tid och engagemang på.

Så som jag ser det (obs, talar för mig själv och inte för bloggen) så upplever jag, precis som du, att de rödgröna uppmuntrar till konsumtion och höjda skatter på kapitalinkomster ser jag som problematiskt. En majoritet av de som har ett ISK är inte de allra rikaste, utan de som vill spara till självständighet/pension m.m.

Ett tips kan vara att titta på EFN.se, de har gjort en hel del reportage där de intervjuar de olika partierna om sin ekonomiska politik. Bland annat hur de ser på sparskatt m.m!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kan tillägga att för mig innebär det inte automatiskt att jag vill rösta rött p.g.a. att jag inte är höginkomsttagare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius
 2. Vit pil

  det ska jag definitivt göra elin, tack :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Evelina
 3. Vit pil

  Jag såg frågan men valde inte att svara. Visst är det en aning intressant att få veta hur olika partier tar ställning till och ser på ämnen ISK och skatt på kapital men personligen anser jag verkligen att mitt politiska val borde grundas på viktigare saker inom samhället än detta. En non-issue för mig alltså.

  PS: Det är inte att jag inte gillar politik och prat om politik men jag har redan bestämt mig vilket parti får min röst och detta med ISK har ingen påverkan alls på mitt val.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-22 klockan 12:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.