Val av fonder
Sök:

Val av fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anonym

ställde för sedan frågan: Val av fonder

Jag har under en tid sparat i ett antal fonder men känner nu för att dra ner på antalet fonder och satsa mer på några få. Jag har dock svårt att välja vilka jag ska sluta investera i. Min fråga är då alltså, vilka. bör jag satsa på? Jag har inget behov av att sälja av mina fonder på många år, så jag söker alltså fonder för ett långsiktigt sparande!

Jag har nu investerat i:

AMF Aktiefond Europa
Danske invest global index SA
Didner & Gerge Aktiefond
DNB Global indeks
Fidelity Em Mkts A-DIST-USD
Spiltan aktiefond Investmentbolag
SPP Aktiefond USA
Swedbank robur access Europa
Swedbank robur access USA

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vill du dra ner på antalet fonder är Globafonder överlag ett bra alternativ. Då sprider du risken över alla världsdelar och många olika länder. Man kan exempelvis välja ut någon bra globalfond, någon tillväxtmarknadsfond och någon Sverigefond. Eftersom Europa och USA har ganska stor andel i globalfonder överlag skulle du kunna skippa den kategorin och därmed ha färre. Störst andel globalfonder brukar Jan på bloggen förespråka.

Vill du ha tips på bra fonder tipsar jag om detta blogginlägg där det tipsas om bra fonder från olika kategorier:

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Sedan införandet av MiFiD 2 så får inga specifika råd ges utan djupare kännedom av en persons ekonomi samt att personen som ger råd är certifierad rådgivare vid ett finansiellt institut.

Men det du kan kolla upp är huruvida du har spridit dina tillgångar över olika marknader/regioner.
Vid en kort anblick på dina innehav ovan så är det flera val som är exponerade mot samma marknad.

Exempelvis.
AMF Aktiefond Europa och Swedbank Robur Access Europa.
Danske Invest Global Index SA och DNB Global Indeks
Swedbank Robur Access USA och SPP Aktiefond USA

Kolla igenom vad de har för förvaltningsavgifter och generellt sätt välj den med lägst avgifter, vilket du tjänar på i längden om de presterar lika.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-21 klockan 07:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.