val av sparkonto, påverkar beskattningen ränta-på-ränta?
Sök:

val av sparkonto, påverkar beskattningen ränta-på-ränta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bengt

ställde för sedan frågan: val av sparkonto, påverkar beskattningen ränta-på-ränta?

Jag har en fundering kring hur beskattningen, till följd av valet av sparkonto, påverkar ränta-på-ränta-effekten.

Detta då man endast månadssparar i en ackumulerande/återinvesterande aktiefond med låg avgift och med avsikten att inte sälja någon andel på många år, oavsett upp eller nedgång (månadssparande fortsätter även oavsett upp eller nedgång).
(Jag har läst bloggens inlägg angående val mellan ISK/vanlig depå samt information både från bankerna och skatteverket).

Jag kan dock inte slå bort tanken på att den årliga schablonskatten på ett ISK försämrar en ränta-på-ränta-effekt på ett månadssparande om man inte har för avsikt att sälja någonting på många år (exempelvis 10-20 års sikt).
Jag menar att schablonbeskattningen framstår som en extra ”förvaltningsavgift” som dessutom är högre än fondskatten utanför ett ISK.

En av fördelarna med månadssparande är ju att man får fler andelar per peng då kurserna är lägre (sämre tider/ fallande börs) och denna fördel blir ju också lite haltande då man fortsätter att betala skatt på ett ISK även då börsen går ned.

Blir inte ränta-på-ränta-effekten vid ett långsiktigt månadssparande ”bättre” utanför ett ISK om det endast består av en återinvesterande aktiefond med låg avgift?

Jag har ännu inte räknat på detta i detalj, men jag vill ändå bolla detta resonemang med någon.
Är jag helt ute och cyklar och framför allt; Har jag missat något väsentligt att ta hänsyn till?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Du har inte missat något väsentligt egentligen, men man behöver räkna på det för att kunna säga något. Desto längre spartid desto sämre är Isk jämfört med depåkonto. Men med låg statslåneränta är det många decennier innan depå är bättre än isk.

Isk skatten beror ju på statslåneräntan och ändras varje år. Det är därför omöjligt att säga något säkert om vilken kontotyp som kommer vara bäst över en lång tidsperiod. Kan tipsa om t.ex. denna sparkalkylator så kan du laborera själv:

http://z2036.blogspot.se/p/sparkalkylator.html?m=1

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-14 klockan 14:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.