Val av sparmetod för ett nystartat aktiebolag
Sök:

Val av sparmetod för ett nystartat aktiebolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Val av sparmetod för ett nystartat aktiebolag

Hej,

jag har strax innan årsskiftet startat ett eget aktiebolag där jag i år kommer att bedriva lite verksamhet vid sidan av det delägda aktiebolag där jag har min huvudsyssla och hela lön i från. Jag kommer alltså i dagsläget inte att plocka ut någon lön i från detta bolag.

Min tanke är nu att låta, såväl den delen av aktiekapitalet som inte kommer att behövas i likvida medel under året, samt de övervinster som kommer att genereras under året, ”arbeta” i företaget under tiden.

Den sparform jag tittat på är en kapitalförsäkring från t.ex Avanza, men vilka ekonomiska för- och nackdelar skulle en värdepappersdepå hos Lysa ha jämfört med en sådan lösning?

Vänligen

Jonas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på vad målet är med sparandet. Jag kör själv hos LYSA med företaget. De erbjuder inte KF via hemsidan, men man kan kontakta dem, säga att man läst på RikaTillsammans, och be dem snällt om man kan teckna sig för en KF. Då blir det ekvivalent utifrån skattesynpunkt.

Sedan handlar det ju om man tror att LYSA eller en själv gör ett bättre jobb. Jag tror ju att LYSA kommer göra ett bättre jobb än jag själv och därav min rekommendation av dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för snabbt svar!

  Jag blev osäker på om jag missat någon ”twist” eftersom schablonskatten på KF är betydligt lägre i dagsläget än vinstbeskattningen på fonder o aktier.

  Tanken är att plocka ut max utdelning från företaget enligt förenklingsregeln och spara resterande övervinster i 10+ år för att sedan ta ut dessa fonderade medel som lön efter pensionen.

  Jag ringde faktiskt Lysa i går för att stämma av med dem, han satte upp mig på en lista eftersom de skulle ha en digital beta-version av KF inom en snar framtid.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 2. Vit pil

  Hej!
  Jag går själv i lite liknande tankar! Har aktiebolag och funderar på att spara lite mer till pensionen via mitt AB. Jag hade tänkt att sätta upp ett företagskonto hos Lysa och månadsspara en slant eller sätta in när bolaget har möjlighet. Men ska jag tolka det rätt att det vore bättre att spara i en kapitalförsäkring hos Lysa?
  Johanna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna Mörtberg
 3. Vit pil

  Hej!
  Den stora skillnaden i beskattningsmodell just nu gör att en kapitalförsäkring med största sannolikhet ger större fördelar genom sin relativt låga schablonbeskattning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-28 klockan 17:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.