Valde jag rätt?
Sök:

Valde jag rätt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Valde jag rätt?

Hej Jan,

Det var roligt att hitta din blogg som är väldigt informativ! Jag har försökt att öka min lilla förmögenhet som från början var ca 1,1 milj. genom att öppna för ca 5 år sen ett ISK-konto hos Avanza samt ett sparkonto hos dem med 0,15 % ränta. Men det gick inte så bra.

De fonderna jag valt är:

AMF Aktiefond Europa, Avanza Zero, Länsförsäkringar Global Indexnära och SPP Aktiefond USA.

Det gläder mig att LF Global Indexnära finns med på din lista på ”Bästa fonder 2018”. Men hittills har jag bara förlorat på dessa fonder. Har du några konkreta tips på vad jag borde byta ut och mot vad i så fall? Det är ett långsiktigt sparande jag tänkte mig och jag har inte möjlighet att övervaka dessa fonder och köpa/sälja dagligen. Jag skulle vara jättetacksam för ditt svar!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur menar du att du har förlorat på dessa fonder?

Resultat 5 år på fonderna vad  jag kan se på avanza är ju enbart positiva resultat.

AMF Aktiefond Europa = +81%

Avanza Zero = +72%

Länsförsäkringar Global Indexnära = +95%

SPP Aktiefond USA = +146%

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan omöjligt ha förlorat pengar med dessa fonder. Börsen har ju gått som tåget hela perioden…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med Kim och Simon, du kan omöjligt förlorat pengar. Däremot kanske du inte fått den utveckling du önskade eller hoppades på.

Du har generellt bra fonder vill jag påstå. Däremot ser vi inte vilken fördelning du har.

kan du redovisa den?

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Givet att det Simon skrev stämde med fondernas respektive utveckling har jag svårt och se att fonddelen i din portfölj kan ha gått sämre än +72%, och ränte-/kontantdelen kan ju inte gått sämre än de 0.15% du nämnde.

Hade du en 50/50 fördelning mellan fonderna och kontanterna på sparkontot bör du ändå gått plus över 400 000kr. Visst kunde det ha gått bättre, men du har ju inte förlorat några pengar. Grattis till mer än en hel genomsnittlig årslön efter skatt utan att ha gjort något på fem år!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-18 klockan 14:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂