Välja amorteringsfrihet under Corona
Sök:

Välja amorteringsfrihet under Corona

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Klas

ställde för sedan frågan: Välja amorteringsfrihet under Corona

Hej!

Vi funderar starkt på att ansöka om amorteringsfritt bostadslån nu under ett år i samband med ”coronaerbjudanet”…

Har inte förlorat några arbeten utan tänker mer på att de 7600kr/mån som vi amorterar i dag gör sig bättre i en globalfond än de 1,4% som bostadslånet ligger på i ränta.

Vår ekonomi är väldigt bra och har ordentligt med kapital enl fyra hinkar dock har vi en belåningsgrad på över 80% så lite skav i magen är det ju…

Hur tänker ni, bra idé att köra? Finns det några fallgropar i övrigt, t.ex att banken skulle minska vår rabatt eller så?

Stort tack för synpunkter!

/Klas

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har samma funderingar. Jag har pratat med en annan bank (Nordea) än där jag har bolån som säger att köra amorteringsfritt fram till juni 2021 (då amorteringskravet slår till igen) varken påverkar deras riskbedömning eller räntebedömning. Dom verkar t.o.m. uppmana folk till detta då dom generellt vill att folk har så mycket lån som möjligt så länge som möjligt.

Långsiktigt tror jag det är en jättebra affär, förutsatt att bostadsmarknaden inte totalkrashar och att du inte förlorar jobbet. Hur trygg man är i sin anställning kan ju variera kraftigt så där får man fundera själv. Personligen så tycker jag att det är bra att amortera, men 2% per år känns på tok för mycket om man är relativt ung och har många år kvar i arbetslivet. Jag själv kommer nog be om helt amorteringsfritt eller sänka amorteringen till 1% per år.

Angående belåningsgrad så skaver det lite i magen ja, jag ligger själv på 80-85%. Samtidigt kan jag tycka att det är helt hål i huvudet att ligga på 50-60% belåning på en bostad värd 5-10 miljoner som många gör. Enorma belopp som ligger låsta i bostaden där dom gör liten nytta långsiktigt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Klas skriver dock att de har ordentligt med kapital enligt fyra hinkar vilket betyder en stor buffert. Det och a-kassa m.m. så blir det nog ingen ”tvångs”försäljning av bostad pga av förlust av jobb m.m.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Aen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tror inte det finns några fallgropar och visst kommer man sannolikt tjäna pengar på att investera i en aktiefond istället för att betala av bolånet. Men det ökar ju risken i din ekonomi att låna pengar för att köpa aktier så om det är en bra idé beror nog lite på vilka marginaler man har i sin ekonomi i övrigt. Lån kontra inkomst och bostadens värde? Andra tillgångar såsom pengar på banken eller fastigheter/aktier?

Hur stor del av er inkomst använder ni till amortering respektive aktiesparande idag?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-26 klockan 21:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.