Välja bolag för fondförsäkring för ITP1
Sök:

Välja bolag för fondförsäkring för ITP1

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mats

Den här artikeln publicerades 2017-06-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Välja bolag för fondförsäkring för ITP1

Hej!

Stort tack för en fantastisk bra blogg som jag följer slaviskt Jan!

Jag har precis träffat en försäkringsmäklare och ska välja hur mina pensionspengar för ITP1 ska förvaltas. Tydligen är det så att jag får välja upp till två bolag för fondförsäkring, antagligen så är det för att man ska kunna få ett större fondutbud, så det lär jag göra.

De bolag man kan välja på står listade här: https://www.collectum.se/sv/Privat/Placera/Jamfor-bolagen/

Man får ju säga att fondavgifterna generellt sett är väldigt låga, men det vore ändå kul att höra hur ni tänker kring utbud hos de här aktörerna?

Med vänlig hälsnig,

// Mats

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Mats!

AMF: Relativt låg avgift på fonderna, finns inte jättemycket men något per kategori
Danica: Här väljer du mellan 17 olika fonder från bl.a. Öhman och Danske Invest
SEB: Har ganska många fonder att välja mellan, dock ingen som skulle var mitt första-val.
SPP: Har båda sina egna och vissa andra aktörers fonder i Tjänstepensionen. Jag själv gillar SPPs indexnära fonder och har valt att placera Tjänstepensionspengar i dem trots att jag har tjänstepensionen hos Nordnet. Har även fonder från bl.a. Öhman och ODIN.
Swedbank: Swedbank har en del billiga indexfonder, de heter Robur Access+vilken inriktning de har.

Jag själv hade valt SPP eller Swedbank utifrån utbud, sedan har man säkerligen olika smak. Om man vill leta bra indexfonder bland det utbud som finns är denna artikel bra att utgå från:

Hur väljer och analyserar man en indexfond?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Mats!

Jag hade lagt den hälft som måste placeras i en trad hos Alecta. De är klart billigast och har historiskt haft en bra avkastning.

Den resterande delen hade jag lagt hos SPP och där valt att lägga allt i deras SPP Aktiefond Global som kostar 0,18% via Collectums avtal.

Så har jag gjort för mig (dock i ITP2) och för min fru som har ITP1.

Jag kan inte hitta en bättre och billigare långsiktig stabil placering inom ITP-avtalet.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-07 klockan 10:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.