Välja fonder i euro eller sek?
Sök:

Välja fonder i euro eller sek?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av André

ställde för sedan frågan: Välja fonder i euro eller sek?

Hej,

Jag undrar om det inte skulle vara bättre att placera i euro fonder som till ex.

iShares Core MSCI World UCITS ETF  jämfört med Länsförsäkringar Global Nära när man ser på https://walletinvestor.com/forex-forecast/eur-sek-prediction vilken riktning svenska kronan troligtvis går?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har en liknande fråga gällande aktier.

Till exempel Nordea och Sampo finns att välja mellan både finsk och svensk flagga, liksom AstraZeneca med USAs. Handlar det bara om valuta eller finns det några andra skillnader? Vilken ska man välja när man bor i Sverige? Och särskilt undrar jag Nordea som nu är ett finskt företag: hur blir det med källskatten och är det bättre att ha Nordea på KF även om man väljer den med svenska flaggan?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Tale!

  När vi pratar om aktier så skulle jag alltid köpt den svenska före den utländska om dom är korsnoterade på två börser.

  Ser ingen fördel med att köpa den utländska, om inte spreaden skulle varit enormt stor mellan dessa två.
  Eventuellt om du skulle vilja ha i den andra valutan, men då tar du ett bet på en valutavinst också!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Tack Robin! Jag undrade också om Nordeas aktie: jag har kunnat läsa på flera bloggar att man ska ha den helst på KF efter flytten till Finland pga källskatten, men om man väljer den svensknoterade aktien gäller det då också?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Jag tror att det tydligaste svaret på min fråga finns att läsa på Petruskos blogg. Frågan är lite knepigare än jag först trodde, men sammanfattningsvis:

  Om ett företag är noterad på flera flera börser ska man välja den som är noterad i Sverige, men om företagets skattemässiga hemvist är utanför Sverige ska man ha aktien helst i KF pga källskatten.

  – Och nu vet jag vad som gäller om jag vill ha Stora Enso i min portfölj. :)

  http://petrusko.blogspot.com/2017/09/nordea-och-kallskatt-pa-utdelningen.html

  ”Nordea och källskatt på utdelningen

  Jag har snappat upp att flera har funderingar kring Nordeas flytt och mer specifikt har flera undrat kring eventuell källskatt på utdelningen.

  Det som styr eventuell källskatt på utdelningen är bolagets skattemässiga hemvist, inte vilket land dess aktie är noterad i. Nordea kommer flytta sin skattemässiga hemvist till Finland och därför kommer 15 procent källskatt att dras på utdelningen. Även om man äger aktien som är noterad på svenska börsen alltså.

  Det finns exempel på andra bolag och aktier i just denna sits, tex amerikanska Pfizer som också är noterat på Stockholmsbörsen. Där dras 15 procent utländsk källskatt på utdelningen. Jag har även dubbelcheckat med Avanza som stöder mitt påstående att det kommer bli utländsk källskatt på utdelningen från Nordea efter flytten.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det viktiga är inte vilken valuta fonden handlas i, utan valutan för dom underliggande tillgångarna. Som i detta fall är samma eftersom båda följer MSCI World index.

iShares ETF blir dock dyrare p.g.a. valutaväxling och courtagekostnader.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om jag har den iShares, som är noterade i euro, och den svenska kronan har tappat 10% mot euron får jag 10% extra sek när jag säljer …. eller tänker jag fel?
  (och valuta växling kostar 1% så 9% extra vinst).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andre
 2. Vit pil

  Scrolla ner till Country Weights så ser du vilka länder fonden investerar i. Ungefär 60% USD, 20% EUR och 20% övriga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  Om du köper en fond i SEK men som placerar i utländska företag, och den svenska kronan tappar i värde, då kommer fonden att stiga i värde. Detta på grund av att de underliggande tillgångarna är i andra valutor. Vilken valuta fonden handlas i är i stort sett ointressant, det är det underliggande innehavet som spelar roll.

  En fond som handlas i SEK kommer att växla pengarna inuti fonden. Om du ska köpa fond i SEK eller EUR beror därför på om du har bättre eller sämre växlingskurs än vad fonden har (givetvis har fonden bättre växlingskurs, därför är det bäst att du köper fonden i SEK).

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 4. Vit pil

  Hej CL och Emil, tack för svaret, jag fattar det nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andre

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-02 klockan 19:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.