Välja tjänstepension hos Collectum ITP1 och Handelsbanken liv?
Sök:

Välja tjänstepension hos Collectum ITP1 och Handelsbanken liv?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Välja tjänstepension hos Collectum ITP1 och Handelsbanken liv?

Hej!

 

Företaget jag jobbar på har kollektivavtal och via collectum måste jag placera 50 % i traditionell försäkring och resterande 50% kan jag placera i fonder. Om jag även väljer att löneväxla så kan jag välja att den delen istället går på Handelsbanken liv. Fördelen med det är att om jag tex väljer att löneväxla så kan jag via Handelsbanken placera hela beloppet i fonder istället för att jag måste lägga hälften i traditionell försäkring om jag väljer att löneväxla via collectum. Nackdelen är att jag då måste välja Handelsbankens fonder och det blir något högre avgifter.
Kapitalavgift för försäkringen är 0,1% och så tillkommer fondavgiften.

Via collectum har jag idag valt Alecta för traditionell försäkring och Futur: Danske Invest global index för resterande 50%. På toppen av det löneväxlar jag via Handelsbanken Liv som jag lägger i Pension 80 A12 som har 0.35% i avgift.

Privat sparar jag allt i Lysa enligt 4 hinkar principen. Äger mitt boende med låg belåning och sparar allt långsiktigt och är i 30 års åldern med familj.

 

Vill ha hjälp med fondval kring tjänstepensionen.

Ska jag välja SPP global A istället för Futur Danske Invest global index även ifall SPP är något dyrare?

Ska jag löneväxla via collectum istället för Handelsbanken Liv? Och om jag fortsätter med Handelsbanken vad ska jag välja för fonder?

 

Tack på förhand!

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det var väl inget svar på min fråga? Mvh Kalle

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Hej! Jag tror jag kommer köra vidare med Alecta på den traditionella och byta till att köra SPP global A. Men jag undrar hur jag ska göra med löneväxlingen? Är det bättre att köra den delen via Handelsbanken då jag då kan lägga hela delen på aktiefonder? Funderar på att byta från pension 80 till Handelsbanken global indexnära istället. Den har 0.4 i avgift

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan Fredriksson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

hej!

 

Jag tror jag kör kvar med Alecta på den traditionella och byter till SPP global A på den valbara. Men ska jag köra vidare med Handelsbanken Liv på den delen jag löneväxlar i och med att man kan lägga hela beloppet i fonder? Jag har idag pension 80 som har 0,35 i avgift men funderar på att byta till Handelsbanken global index criteria som har 0,4. Vet inte om det är vettigt att även ta en viss del småbolag och emerging markets?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Finns det ett bättre alternativ än Handelsbanken pension 80 som har 0,35% i avgift?

På småspararguiden rekommenderar de att man kör 60% USA index criteria och 40% Europa index criteria. Då hamnar man på 0,2 %

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Europa index tror jag på om man ska välja. Överväger själv handelsbankens tjänstepension, men det beror på om det påverkar bonusen på allkortet. Ställt frågan i en annan tråd

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-30 klockan 11:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.