Välja ut ETF med uppbackat silver
Sök:

Välja ut ETF med uppbackat silver

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Claes

ställde för sedan frågan: Välja ut ETF med uppbackat silver

Tänkte köpa ETF-andelar (Silver). Har sett att Nordnet har en som heter VZLC och som verkar rekommenderas lite här och där på bloggen. Är nyfiken på hur tankarna har gått när just den har rekommenderats, så att jag kan tänka själv i framtiden :)

Jag är med på att den har fysiskt uppbackat silver. Vad mer finns att tänka på?

För diskussionens skull slänger jag in en till ETF som jag hittade, som man skulle kunna jämföra med. PSLV är kortnamnet och den handlas på amerikanska börsen.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det första du ska tänka på när du tittar på silver-ETF:er med fysisk uppbackning är om det överhuvudtaget går att investera i dem som svensk EU-medborgare. Redan där faller nästan varenda silver-ETF:er bort tack vare missriktade EU-bestämmelser. I teorin ska det vara möjligt att handla med amerikanska ETF:er, man det verkar vara så oerhört krångligt att få fram dokumentation som uppfyller EU:s regelverk att ingen lyckats i praktiken.

Kvar blir bara några enstaka silver-ETF:er, såsom VZLC på Nordnet och PHAG (JE00B1VS3333) ETFS Physical Silver på DeGiro.

Det är ETFS Metal Securities Limited som står bakom båda, och båda har en förvaltningsavgift på 0,49% per år. Misstänker att det i princip är samma fond.

PHAG kan man handla courtagefritt i EUR på Amsterdambörsen på sitt ”svenska” ISK hos DeGiro. DeGiro tar 0,10% för växling från SEK till EUR (Nordnet tar 0,25%). Dessutom har man kostnadsfritt valutakonton på DeGiro vilket gör att du kan låsa växlingen av EUR så att du inte behöver betala två gånger när du säljer ett värdepapper i EUR och köper ett annat i EUR någon minut senare. På Nordnet förlorar du omgående 0,25% * 2 = 0,50% av ditt kapital enbart i valutaspread när du gör en sådan affär.

DeGiro är snäppet mer avancerat än exempelvis Nordnet. Och så lyder de under Nederländsk (EU-kompatibel) investerargaranti i stället för svensk. Men för den som tidigare handlat aktier eller ETF:er i en svensk ISK bör det inte vara några stora svårigheter, bara man läser prislistan och håller tungan rätt i mun.

ETFS Physical Silver finns hos DeGiro på London-, Milano- och Amsterdambörsen och handlas i EUR, USD samt GBX, men det är bara när man handlar den på Amsterdambörsen i EUR som det är courtagefritt. Inga konstigheter, bara att läsa vad det står på skärmen. Men om man stressar och slarvar och med andan i halsen försöker hinna blåsa iväg en köporder strax innan börsen stänger erbjuder DeGiro fler möjligheter att göra fel på än Nordnet.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-09 klockan 21:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.