Valuta kontot 100 000 USD
Sök:

Valuta kontot 100 000 USD

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

ställde för sedan frågan: Valuta kontot 100 000 USD

Hej  jag är ca 100 000 USD  på ett valutakonto hos Handelsbanken. Detta från ett jobb jag gjorde i Australien 2013   som vart betalt i USD. Då var ju kursen ganska dålig mot SEK , så jag öppnade ett valutakonto där pengarna gick in. Sedan har pengarna stått var egentligen mening till en skogsaffär som ej blev av.  Enligt  Handelsbanken kan jag  gå in och köpa aktier i USA direkt med USD dvs undvika växling via HB.  Vet inte riktig hur det är med fonder ? Hur skulle du investera dessa pengar på 5- 7 år.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Grattis. Du har tjänat ca +45% på att inte växla dina pengar till SEK. Det är ungefär vad dollarn har stärkts mot kronan senaste 5 åren.

Hade du dock växlat direkt till SEK och köpt en USA -indexfond hade du varit ca +140% rikare idag. Men visst, det kunde du inte heller eftersom pengarna var tänka till att gå till en skogsaffär.

Ska du spendera pengarna i USA tror jag folk här på bloggen rekommenderar dig att inte växla. Ska du spendera dem här tror jag man rekommenderar att växla till SEK.

Rena aktieköp rekommenderas inte på denna bloggen. Utan en mix av räntefond och indexfond med global spridning.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Mikael!

På 5-7 års tidshorisont så tycker jag att du bör köra på ”Nybörjarportföljen”.

Däremot som du säger så måste du växla över dessa för att kunna köpa fonderna, men eftersom du har bestämt dig för att investera dessa vad är det som stoppar dig? Växlingsavgiften?

Växla över och investera pengarna om du ska bo kvar och verka i Sverige den närmaste tiden, om du ska bo i USA så behåll dom i USD och investera där istället!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-05 klockan 07:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.