valutaeffekt
Sök:

valutaeffekt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: valutaeffekt

ni säger att valutaeffekten är ett nollsummespel i längden. vad är det baserat på och var kan man läsa mer om det?

 

Frida Bratt gick ut med en artikel i dagarna och varnade om att kronan kanske kommer stärkas och att det kommer slå mot globalfonder. om det skulle vara sant, vad är det då som talar för att kronan skulle försvagas igen över tid?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är ett nollsummespel totalt sett, men det behöver inte betyda något kommer stärkas eller inte gentemot annat.

Något förenklat, men:

En ökning i en valuta innebär en lika stor försvagning i en annan. Om du hade ägt precis alla valutor så hade du inte haft något tillväxt. Det du tjänade på en eller flera valutor förlorar du på en eller flera andra, för det är ju i jämförelse med andra valutor som ökningen respektive minskningen varit.

Detta till skillnad från börsen, där motsvarigheten skulle vara att ha ägt lite av precis alla aktier. Då hade du över tid gått med vinst tack vare tillväxt och utdelningar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det händer att valutor går under så det är egentligen inget nollsummespel.
Argentina är ett aktuellt exempel på ett ”ganska ok” land som står inför stora problem och deras valuta har tappat väldigt mycket i värde på 10 år – 90% mot USD.

Jag tror inte man ska spekulera i valutor och jag tror att en globalaktiefond är ett fenomenalt bra verktyg för att undvika det. Man får andelar i företag som har utgifter och inkomster i världens alla hörn.

Problemet som jag ser är att om man också ska ha räntefonder för att sänka risken i portföljen så ska de inte vara baserade på bara en valuta. Jag syftar på ”Nybörjarportföljen” t ex. Det tycker jag är det blir en valutaspekulation. Men finns det nån bra räntefond som investerar i papper från alla världens alla hörn utan valutasäkring?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En global räntemarknadsindexfond hade inte varit helt fel. Finns ju ränteindex som räntefonder jämför sig med

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Paco
 2. Vit pil

  Kika på den nya SPP Global Företagsobligation Plus.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 3. Vit pil

  Tack Emil. Det är nog en bra start den där… Den saknar lite korta och långa statsobligationer men det går att hitta, tyvärr ofta med hög avgift dock.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-09 klockan 05:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.