Valutaexponering i fonder
Sök:

Valutaexponering i fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Valutaexponering i fonder

SEK har inte direkt gått bra senaste åren. Det betyder ju inte att SEK kommer fortsätta gå dåligt, men får mig att inse vikten av att vara exponerade mot olika valutor.

Med en vanlig globalfond som har ~60% USA, betyder det att jag är 60% exponerad mot USD? Är det samma för fonder som när vi småsparare köper amerikanska aktier, att de använder dagens kurser och köper på sig mer konstant?

Om man bortser från växlingsavgiften på 0,25% när man handlar i USD på Avanza. Är det alls nån skillnad mellan en USA-fond (dvs 100% amerikanska aktier) som handlas i USD, jämfört med en som handlas i SEK? Jag tycker inte att det borde vara nån skillnad, men fonder som handlas i USD tycker jag gått ”extra” bra senaste åren. Men om fonden är 100% amerikanska aktier så handlas väl allt i dollar ändå?

Detta gäller ju isf aktiva fonder med ”höga” avgifter, mer än passiva indexfonder som Jan rekommenderar. Men skulle ändå uppskatta en diskussion kring ämnet!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja det betyder att du är 60% exponerad mot USD. I alla fall med LF Global Indexnära. Det står i fondfaktabladet att det är valutarisk. (valutachans).

Din sista fråga är ju egentligen en fråga huruvida fonder som handlas i SEK tar valutarisk och de kan de göra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men ang sista frågan, är det nån skillnad i valutakris om man handlar en fond med 100% amerikanska aktier, om fonden handlas i SEK eller USD?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  I vissa fonder som handlas i SEK så kör fonden en hedge mot USD för att inte få valutaexponeringen, så om USD har gått bra mot SEK så kommer fonden som inte har gjort en hedge gått bättre.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-05 klockan 10:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.