Valutarisk med att investera i utländska aktier
Sök:

Valutarisk med att investera i utländska aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Valutarisk med att investera i utländska aktier

Något jag ofta har hört och läst är att skiftande valutavärden är en potentiell risk när man investerar i aktier och fonder, men jag vill förtydliga för min egen del att jag har fattat det rätt.

Låt säga att jag har investerat 100 USD (Amerikanska Dollar) i en amerikansk aktie. Bara för detta exempel så kan vi säga att en 1 USD = 10 Kr, så med andra ord är mina 100 USD = 1000 kr.

Om den svenska kronans värde skulle sjunka med 50% gentemot dollarn så borde alltså dessa 100 USD vara värda 500 Kr (Jag förlorar pengar på min investering) medans om kronan istället stiger 50% i värde så är mina 100 USD värda 1500 kr. (Jag tjänar pengar på min investering)

Så när man pratar om valutarisken så syftar man alltså i första hand på risken att kronans värde skulle sjunka gentemot valutan man äger aktien/fonden i?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karl!

I ditt exempel så har du råkat vänt på det.

Om du äger aktien i dollar och kronan går ned med, så ökar ditt värde.
Om kronan går upp så sjunker ditt värde, detta eftersom att du ”köpte” dollar för att köpa aktien och när du väl säljer aktien så växlar du tillbaka till SEK igen.
Om då kronan har sjunkit i värde under denna tiden, så får du mer kronor för varje dollar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Det är kanske en smaksak, men jag tycker man tar en valutarisk om man inte investerar i utländska aktier/räntor. Man behöver, enligt mig, exponering mot åtminstone USD och EUR för att få lite valutasäkring i sin portfölj.

MVH Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Karl: Jag skulle vilja hävda att du inte behöver oroa dig över att kronan skulle stärkas med 50% mot USD/EUR. Exportindustrin kanske klarar det genom att skära ner på folk men då ökar antalet arbetslösa och det blir en allmänt dålig stämning i landet. Tror inte Riksbanken vill detta. Därför bibehålls räntedifferensen i den mån det går för det omvända syftet. Men om du köper aktier i Venezuela kan du mycket väl råka ut för en kronförstärkning med 50%. Kronkramarna kommer givetvis hävda det motsatta men den dagen dom får uppleva en kronförstärkning med 50% mot stora viktiga valutor som USD/EUR kan jag bjuda samtliga på middag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Svårt att spekulera om sådant såklart. Men tex 2002 – 2008 stärktes ju kronan kraftigt, från nästan 11kr/usd till runt 6kr/usd. Det är rätt mycket mer än 50%. I det skenet så är det som vissa kallar ras för kronan sista åren i princip bara en normalisering.

  Framtiden är ju omöjlig att förutspå och på några års sikt eller längre kan i princip vad som helst hända.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Fortsätt ligga lång i kronan då. Familjen har sparat i CHF hela livet och jag ser inte att vi gjort fel i det ;).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Filip

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-23 klockan 01:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.