Valutarisk
Sök:

Valutarisk

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nestor

ställde för sedan frågan: Valutarisk

Jag läser med stort intresse Rika tillsammans, och mina åsikter harmonierar väl med vad som skrivs. På en punkt går har jag dock en delvis avvikande åsikt. ”Skall man ha en enda fond, skall det vara en global aktiefond” är den allmänna meningen.

Jag är inte så säker på detta. En global fonder innehåller cirka 60 procent USA-aktier. Låt oss titta på dollarkursen under 2000-talet.

Högsta kurs 10,93, lägsta kurs 5,83.  Nuvarande kurs 8,69. Det är alltså en gigantisk skillnad mellan lägsta- och högsta kurs.

Spridningen på Euron är också stor, om än inte lika stor:

Högsta kurs 10,93 lägsta kurs 8,27. Nuvarande kurs 10,48.

Den som målsparar i en global aktiefond och ämnar lyfta beloppet inom fem till tio år löper alltså en mycket stor valutarisk. Sparandet kan ha skett till en hög dollarkurs, och när det är dags att lyfta pengarna, då har dollarkursen sjunkit. Den risken minskar drastiskt om hen väljer en svensk fond.

Jag har inget emot globala fonder, och äger sådana själv. Sparar man på lång sikt, exempelvis till sin pension, så kommer ”udda vara jämt”, då kan en globalond vara väl så bra som något annat. Sparar man på kort sikt 5-10 år så bör majoriteten av sparandet ske i svenska fonder..

Detta är min åsikt. Vad tycker ni andra?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej.

Jag tycker att en fond som Nordnet Superfonden Sverige klarar sig riktigt bra långsiktigt. Helt gratos från alla avgifter. 93 st aktier. Du sparar minst 0.30% årligen i avgift att köpa helt gratis. Många fina globala företag som vi får i en gratis index fond Sverige. Det gör ganska mycket i en tung portfölj avgifterna. Lite större risk men åndå inte. Funderar själv att stoppa allt i den.

Mvh.jacke77

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag går lite i liknande tankar att tanka mer Sverige nu när kronan är låg. Men då någonstans runt 10 – 20% extra och sedan när kronan är högre gå över till köp i utländsk valuta . Finns el del sköna index ETFer som handlas i dollar men känns trist att köpa dom nu. Vet inte om det är en lysande strategi allt hänger på att kronan går upp inom dom närmaste åren annars sitter man med för mycket Sverige i portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  Nja. För mycket Sverige? Får man sin lön och/ eller pension i SEK och har sitt villalån i SEK så känns det helt naturligt att ha en stor del av sitt sparande i SEK.
  Motargumentet brukar vara att Sverige endast har cirka en procent av all världens börsvärde. Rätt, men köper jag en globalfond har jag sextio procents exponering mot dollarn. Inte får jag 60 procent av min lön i dollar eller har 60 procent av villalånet i dollar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är en stark anhängare av ”lägg inte alla ägg i samma korg”-filosofin. Därför har jag satt ihop en egen global portfölj bestående av tio fonder. Den innehåller såväl globalfonder som regionala fonder och landfonder. På så sätt är jag exponerad mot svenska och danska kronor, euro, dollar, yen, kinesiska yuan med mera.
/Kim (enkel-ekonomi.blog)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra Kim. Hur ser portföljen ut och vilka foner du har? Just nu har jag allt 100% i LF Global indexfond. Mvh.jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 2. Vit pil

  Jo det är klart att man är investerad på olika marknader . Men tanken är att det just nu kan vara en bra idé att köpa mer i Sverige och vid ett senare tillfälle när kronan förhoppningsvis är starkare köpa mer i utländska valutor. Jag säger inte att du ska lägga allt i Sverige men en viss tillfällig övervikt. Jag själv tänker nog höja min Sverige del från 20 till 30 % för stunden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 3. Vit pil

  Min sparhorisont är 20-25 år så jag lägger ingen energi på hur valutorna rör sig den närmaste tiden. Jag försöker dessutom aktivt att engagera mig mindre i mitt sparande och bara låta det ticka på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  enkel-ekonomi
 4. Vit pil

  Ja, är sparhorisonten 25-30 år känns globala fonder helt rätt! Är tidshorisonten cirka fem år så är jag lite mera försiktig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-29 klockan 14:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.