Valutasäkra sitt sparande?
Sök:

Valutasäkra sitt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Albin

ställde för sedan frågan: Valutasäkra sitt sparande?

Hejsan! Jag har sparat ihop ett ansenligt kapital och jag börjar bli mer och mer orolig för den svenska kronans fall. Om den fortsätter sjunka eller om den rasar eller sådant. Läste härom dagen att den svenska kronan är bland den sämst presterande valutan i världen…

Så min fråga är hur man på bästa sätt valutasäkrar sina investeringar. Kanske inte hela mitt kapital men åtminstone en stor del av det.

Så hur valutasäkrar jag dessa pengar från den dalande kronan? investera i tillgångar i andra valutor? Men hur går man tillväga med det? Och är den ens värt att göra någonting nu när svenska kronan redan är så pass lågt värderad?

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du har ju missat tåget denna gången. Kronan var ju extremt högt värderad runt 2011-2014. Nu är den ju mer som den ”brukar” vara. Men om framtiden går ju inget att veta.

Men det enklaste är ju att spara i utländska aktier. En vanlig globalfond investerar ju till 99% utanför Sverige. Mest i dollar, så stärks dollarn jmf kronan så ökar fonden i värde även om alla aktier i fonden ligger stilla.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mjo jag har insett det, men det var inget som var aktuellt då (var ungefär 17 år och helt ointresserad).

  Globalfonder äger jag redan, men det är väl inget som skulle rädda mig vid ett ras av svenska kronan? Jag menar fonderna jag äger. Äger jag ju/handlas ju i svenska kronor så det känns inte som det skulle hjälpa särskilt mycket eller?

  Min tanke var mer att ”överge” svenska kronan för en mer etablerad ”välmående” valuta för den största delen av mitt kapital. Då jag tycker det känns som den svenska kronan är lite av ett sjunkande skepp…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Albin
 2. Vit pil

  Jo, globalfonder hjälper dig om svenska kronan rasar. Aktierna i fonden handlas ju till stor del i dollar, så fonden går upp i värde det som kronan har tappat. Det du äger är ju en del av ett företag i ett annat land.

  Men jag skulle inte göra det för att du inte tror på en viss valuta, det blir bara spekulation. Däremot ska man göra det för att vara diversifierad. Ingen vet vad framtiden innebär för varken kronan eller dollarn.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Albin, Jag förstår din oro. Svenska kronan har historiskt försvagats i dåliga tider. Nu är vi mitt inne i en glödhet högkonjunktur. Det är tyvärr så att det är en av Riksbankens framtvingad försvagning då valutan är ett av få kvarstående instrument för att åstadkomma en inflation som kan få igång en prisökningstakt som Riksbanken vill ha. Det som skrämmer mig också är att historiskt brukar kronan tappa i varje kris och krisen har ännu inte kommit. 2009 såg vi att Euron kostade nära 12 kr. Det förhållandet är nog inte omöjligt att vi får se igen inom en 5 årsperiod. Isåfall föranleds det av ett börsfall och någon form av ekonomisk kris. Då hjälper det inte att ha globala aktiefonder.

Det du kan göra om du vill diversifiera dig lite och anförskaffa lite euron är att hitta korta räntefonder i EUR med nästan enbart statsobligationer och ha dom i en aktiedepå. Du kan göra likadant med USD/GBP/CHF/YEN och andra valutor. Du kan t.ex hitta dessa genom att gå in på avanzas fondlista och filtrera ut räntefonderna och valutor. .

Valutor är dock svåra att spekulera i. Hade nog hellre kört på någon variant av en ”rikatillsammans-portfölj” ifall du vill hedga dig mot både kronans fall samt volatil börs.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om/när detta ”kronras” kommer så måste det vara bättre att ha sina pengar investerade på börsen än att ha de på sparkonto eftersom de globala/utländska fonderna ökar när kronan sjunker, inte sant?

  Tanken med dessa EUR-räntefonder är alltså att de ökar när kronan sjunker och euron ökar om jag förstått rätt? Varför just i Aktiedepå?

  MVH

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Albin
 2. Vit pil

  Korrekt att det är bättre att ha pengarna i utländska fonder om kronan stort. Det som föranlett kronras historiskt har dock varit just börskris och då rasar ju även innehavet om innehavet innehåller aktier till stor del. Därav blir du kanske inte kompenserad för ett eventuellt kronras om kronan faller 30% men börsen 50%.

  Har du korta räntefonder i EUR med så mycket statspapper som möjligt (d.v.s. = ”säkra”) så ökar värdet som ett resultat av att SEK sjunker i värde ja.

  Anledningen till varför man kanske bör ha dom här ”statspappersfonderna” i aktiedepå är för att det i princip bara ger 0% i ränta så det är en ren valutaspekulation.
  Vill man krydda till det med lite avkastning får man satsa på räntefonder som lånar ut till företag och annat men då har man ökat risken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 3. Vit pil

  Samtidigt är det ju så att en svag svensk krona ger extrema vinster till våra svenska exportföretag. Svenska börsen har ju också gått bra de sista åren.
  En lagom mix mellan svenska och utländska fonder anser jag vara bäst. Vad som är ”lagom” får du avgöra själv. Du behöver alltså inte lägga någon extrem fokus på valutan. På sikt jämnar allt ut sig.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På det här ämnet vill jag tipsa om den här dokumentären. Den sändes för ca 5 år sen och har tyvärr försvunnit från SVTplay. Lönesänkarna. Jag hittade den på Youtube:

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-25 klockan 17:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.