Valutaspekulation vid köp av indexfonder
Sök:

Valutaspekulation vid köp av indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Valutaspekulation vid köp av indexfonder

Hej Jan! Tack för en bra blogg. Jag hade en fråga kring valutaspekulation när man köper tillgångar som huvudsakligen är belägna utanför Sverige, säg en indexfond såsom Länsförsäkringar Global. Många verkar se sådan valutaspekulation som en nackdel, eftersom det innebär att värdet på ens tillgångar förändras med hur stark eller svag kronan är. Men det tycks mig som att det tvärtom kan vara en fördel, givet att du redan äger en bostad i Sverige, har jobb i Sverige, etc. Då är din privatekonomi redan hårt exponerad mot svensk ekonomi. Det borde då kunna balanseras upp genom att äga tillgångar utomlands.Ta till exempel en krash i bostadsmarknaden. Då försvagas rimligen den svenska kronan. Och det gör i sin tur att de aktier jag äger i bolag utomlands blir mer värda i kronor. Så när min bostad blir mindre värd, så blir också mina aktier mer värda, och tvärtom. Den totala risken för mig borde minska. Liknande resonemang kan väl föras om risker för specifikt den svenska, och inte den globala, ekonomin. Tänker jag fel här?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag kan bara säga att jag håller med dig till hundra procent. Den svenska kronan är en liten struntvaluta på den internationella scenen som kan gå både upp och framförallt ner i snabba ryck. Så jag ser det inte som en risk att vara exponerad mot dollar m.fl. valutor, jag ser det som en säkerhet mot ekonomisk härdsmälta i Sverige.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att både frågeställare och den som besvarat frågan gör det alldeles för lätt för sig. Jag skall försöka förklara varför. Under många år arbetade jag med ett svenskt exportföretag som hade det mesta av sin fakturering i dollar. Utifrån de erfarenheterna lämnar jag följande synpunkter:

En globalfond består till sextio procent av amerikanska aktier. Förr eller senare kommer du som sparar, eller dina efterlevande, att lyfta från fonden. Då är det av vitalt intresse av hur dollarkursen är vid detta tillfälle.

Dollarn står idag i cirka 8,35. Den har kraftigt försämrats under året, då den vid 2017 års ingång stod i 9,09. Om inte annat så illustrerar detta valutakursernas svängningar upp och ner. Från 1990 och framåt har dollarkursen pendlat mellan 5,03 och 10,33. Enorma svängningar med andra ord. År 1993 då Sverige var i verklig kris, en gigantisk fastighetsbubbla och dåliga statsfinanser stod ändå dollarn högre än i 7,80.

Kruxet är att valutahandeln inte drivs enbart av fundamentala skäl, utan innehåller en stor del spekulation. Jag vill till och med påstå att spekulation är den övervägande delen. Ingen, jag upprepar ingen kan förutsäga framtida valutakurser.

Idag har Sverige en av världens starkaste statsfinanser, betydligt starkare än USA. USA har dessutom beslutat om en skattereform som i värsta fall att öka statsskulden väsentligt.  Även om vi har problem med den svenska bostadsmarknaden var vi mycket värre ute för 25 år sedan. Då förekom till och med belåningsgrader på 103 procent (köpeskilling, lagfart och pantbrev). I dag är belåningsgränsen 85 procent. Dessutom är statsfinanserna i ett helt annat skick. Skulle Sverige drabbas av finansiell härdsmälta kommer mängder av länder att gå samma väg: Frankrike, Italien Grekland, Spanien, Portugal och Irland. För att inte tala om alla länder utanför Europa.

Visst den svenska valutan är en struntvaluta som snabbt kan gå upp och ned. Det är alltså det som är risken med att spara i en globalfond.

Därmed inte sagt att jag är negativ till globalfonder. Tvärtom. Det är utmärkt att sprida riskerna på aktier mellan olika länder. MEN, pengar man behöver inom en fem- till tioårsperiod bör man inte till 100 procent ha i utländsk valuta om man vill sova gott om natten. Förutom att man tar en finansiell risk, tar man då även en valutarisk.

Med andra ord: Fortsätt gärna att spara i globalfonder, men tro inte att din risknivå blir speciellt mycket mindre på grund av detta. Är det pengar du behöver inom en nära framtid, så ökar istället din risk.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Inte högre än 7.80 skall det vara.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-22 klockan 17:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.