Valutaväxling i utländska fonder
Sök:

Valutaväxling i utländska fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes

ställde för sedan frågan: Valutaväxling i utländska fonder

Hej!

Jag har lite funderingar kring upplägg av globalfonder i Nordea.

Jag sparar själv i DNB global indeks och har gjort det ända sedan de sänkte förvaltningsavgiften till 0,2% med en totalavgift på 0,24%.

Iomed att Asiendelen är obefintlig i denna globalfond så har jag kompletterat detta med Swedbank Robur Access Asien där förvaltningdavgiften är 0,2% men totalavgiften 0,329%.. En 80/20 fördelning helt enkelt vilket känns omfattande och bra.

Nu till min fråga… iomed att DNB global Indeks nu är en norsk fond, blir jag påverkad av hur den norska kronan går då både teckningsvalutan och basvalutan i den är NOK?

Är det inte då bättre att investera allt i svenska SPP aktiefond global som följer ett bredare index där asien och tillväxtmarknader redan ingår? Avgift 0,3% med totalavgift 0,33%.

Kom fram till att det med ett månadssparande på 2500kr diffar 22kr/år mellan bägge uppläggen så det är inte en fråga om att spara in på kaffepengar här utan mest om risken för dubbla valutaväxlingar samt beroendet att norska valutan.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Angående DNB Global Indeks så vad jag kan se så handlas den i SEK enligt Avanza, någon annan får rätta mig ifall den informationen inte stämmer.

Så det svarar väl kanske på frågan om du ska byta till SPP-fonden, jag hade legat kvar som du gör.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, du betalar SEK men fonden har NOK basvaluta(DNB är ett norskt bolag). Växling sker när du köper den här fonden men växlingskurs visas inte i transaktionsbeskedet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Det gick inte att dela länken till fondens faktablad här. DNB faktabladet finns i Avanza hemsida.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  Hej! Kan det innebära att man utsätter sig för valutarisk och valutaväxlingsavgift * 2? dvs SEK-NOK-Dollar/Euro istället för SEK-Dollar/euro som för SPP Aktiefond Global?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johannes
 4. Vit pil

  En globalfond har per defintion exponering mot många av världens valutor och så ska det ju vara… Det man ska passa sig för är att köpa/sälja fonder som är noterade i annan valuta då det blir valutaväxlingsavgift vid köp och sälj av fonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 5. Vit pil

  Om du vill köpa Nordeas fonder, ska du läsa faktabladet noggrann eftersom många fonder har EURO som basvaluta. Nej! SPP Aktiefond Global har SEK som basvaluta. Ja, valutarisk finns när man betalar SEK till en fond som har NOK som basvaluta.

  https://www.sppfonder.se/spp-fonder/vara-fonder/fondlista/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-16 klockan 12:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.