Vanguard Total Bond Market som alternativ till långa obligationer i RikaTillsammans-portföljen
Sök:

Vanguard Total Bond Market som alternativ till långa obligationer i RikaTillsammans-portföljen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Samuel

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Vanguard Total Bond Market som alternativ till långa obligationer i RikaTillsammans-portföljen

Undrar vad du tycker om Vanguards total bond market och Total international bond market ETF:er som alternativ till den långa räntefondsdelen av rikatillsammansportföljen? De kanske inte fungerar i det konceptet då de innehåller en stor spridning över olika löptider med relativt liten andel lång löptider (över 10 år).

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag gillar generellt de flesta av Vanguards fonder. Både BND och BNDX är bra fonder, men problemet är att löptiden på dessa är relativt kort. Eftersom ränte- och obligationsfonder tenderar röra sig med lika många procent som löptiden (durationen) är i förhållande till ränteförändringen så blir dessa två fonder alldeles för korta för att kunna ha i den långa räntefondsdelen i portföljen.

Exempel – om den genomsnittliga löptiden i en fond är 5 år så kommer den gå upp ungefär 5 procent för varje procent som räntan minskar. På samma sätt kommer den falla i värde för varje procent som räntan ökar. I deflationsdelen vill man således ha duration på minst 20-25 år för att kunna täcka upp förlusterna i de andra delarna.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ett väldigt informativt och beskrivande svar Jan!

  Anledningen till att jag valde just BND och BNDX till obligationsdelen i min portfölj är för att det kändes som ett bra sätt att sprida riskerna på, en indexfond för obligationer // obligationskorg liksom – Såg det lite som en one stop shop för obligationsdelen av ens portfölj kan man säga.

  Men på sista tiden har jag har jag blivit mer intresserad av permanent portfolio-teorin som du baserar din rikatillsammans portfölj på och har därmed justerat vissa delar och ”säkrat” upp med råvaror och snart även en andel guld. Inser nu också att jag inte riktigt förstått mig på obligationer tidigare vad det kommer till olika löptider etc.

  Får se hur jag gör framgent, känner mig fortfarande lite osäker gällande obligationsdelen men har i alla fall fått lite mer kött på benen :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samtriesit
 2. Vit pil

  Ett litet tillägg till Jans svar.

  Du tänker i princip rätt. Vanguards fonder är mycket prisvärda, bra och breda obligationsfonder. För en amerikansk investerare. Men för en svensk investerare kan de vara väldigt olämpliga.

  Utöver vad Jan skrev finns ytterligare två anledningar till detta.

  Den ena är valutakursrörelser. Fondens värde räknat i svenska kronor kommer att variera en hel del till följd av att dollarn rör sig mot den svenska kronan. Eller med andra ord, den kommer att innehålla både ränterisk och valutarisk. Detta är inte ett så stort problem för aktieinvesteringar, eftersom aktierisken oftast är större än valutarisken samtidigt som bolagens värde inte är hårt kopplade till valutans värde. Men, för ränteinvesteringar, som man gärna vill ska ha en lugnare värdeutveckling, kan det få en rätt brutal effekt. Valutarisken är mycket större än ränterisken för de här fonderna.

  Detta är dock inte ett problem i undantagsfallet att man sparar pengar för att använda i USA i framtiden, då kan valutaexponeringen vara önskvärd!

  Den andra anledningen är skatt. Fonden har en relativt hög utdelning som drabbas av utländsk källskatt. Hur stor effekten av det blir beror på om fonden ligger på ett ISK, i en kapitalförsäkring eller i en vanlig depå samt din skattesituation i övrigt, men det innebär under alla omständigheter något mer stök i deklarationen och man kan förvänta sig något slags negativ påverkan på avkastningen efter skatt jämfört med att äga en svensk fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Tell
 3. Vit pil

  Hej Henrik

  tack för ditt inlägg.

  Håller med dig om att valutarisken inte är så rolig när det kommer till dessa amerikanska ETF:er som handlas i dollar, något som jag själv gått och grubblat på ett bra tag nu.

  Om nu Vanguard är ett sämre alternativ för en svensk investerare (pga. valutarisk och skatteskäl) när det kommer till var man placerar obligationsdelen av sin portfölj – Har du möjligtvis något bättre alternativ när det kommer till svenska räntefonder där man slipper valutarisk och hög beskattning av utländsk källskatt?

  Tycker det är synd att det inte finns något motsvarande till Vanguards obligationsindexfonder här i Sverige men det kanske kommer inom snar framtid…? :)

  Mvh,

  Samuel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samtriesit
 4. Vit pil

  Beror på lite på vad som finns tillgängligt hos din leverantör och hur du jobbar med din portfölj i övrigt och vad som passar in bäst i den.

  Den perfekta räntefonden finns i princip inte.

  Till att börja med är det svårt att få utländsk ränteexponering på något bra sätt i Sverige. Finns ingen bra bred, global räntefond. Eller rättare sagt, det finns sådana fonder, men de är inte tillgängliga för småsparare.

  Men det viktigaste för en svensk investerare som har sina framtida kostnader i SEK är en prisvärd exponering mot svenska räntepapper. Där finns en del, t ex AMF Räntefond Lång (billig, bred, aktivt förvaltad), Öhman Obligationsfond (billig, inte lika bred som AMFs fond, men passivt förvaltad) och XACT Obligation (billig, bred, passiv ETF, dock swapbaserad vilket inte är helt optimalt). AP7s räntefond i Premiepensionen är väldigt billig, men investerar med kanske lite väl kort löptid för ett mer långsiktigt sparande. Spiltan har en billig, ännu kortare räntefond, men den tar väldigt mycket kreditrisk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Tell

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 15:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂