Vänta med att starta barnportfölj?
Sök:

Vänta med att starta barnportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Staffan

ställde för sedan frågan: Vänta med att starta barnportfölj?

Hej! Vi vill starta ett sparande till våra barn på ett gemensamt ISK och vi hade tänkt följa barnportföljen på Rika Tillsammans. Vi har idag ca 110 000 att investera. Men i dessa dagar seglar det upp många orosmoln och det pratas om kraftiga nedgångar. Är detta rätt tidpunkt att investera i de här fonderna eller borde vi vänta? Vi inser att man kanske aldrig kan tajma börsen men nu verkar alla pilar peka nedåt.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Egentligen har ni ju redan startat ert sparande, om ni redan har 110 000:-? Men ni vill nu flytta över det till ett fondsparande, tolkar jag det som?

Men du är inne på rätt spår när du säger att det inte går att tajma börsen. Ingen vet om börsen står högre om ett år eller inte. Hade det varit så att ”alla pilar pekar neråt” så hade börsnedgången redan varit ett faktum. Det kommer alltid nya orosmoln, och det kanske snarare är när ”alla pilar pekar uppåt” man ska vara lite orolig för plötsliga krascher. Tänk finanskrisen som nästan ingen såg komma förrän det var försent.

Däremot, eftersom ni redan har en ganska stor summa sparat (på sparkonto?), så hade jag gått in med den över en längre tid. Kanske några tusenlappar i månaden under några år. Om inte annat för att du ska sova gott på nätterna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag hade inte spridit ut det över mer än kanske 3-4 månader. När de är fullinvesterade så har de samma risk oavsett, att sprida ut det är enbart för att få en mjukare start så att man kan sova gott om natten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar! Nej jag anar att chansen är lika stor för att man undviker en nedgång som att man missar en uppgång om man väntar. Tills nyligen stod pengarna på ett vanligt sparkonto. Faktum är att vi redan placerat dem ungefär enligt barnportföljen, men så drabbades jag av tvivel.

Jag undrade också lite över de enskilda fonderna i barnportföljen. Finns det något att se upp mer där givet utvecklingen sedan den nuvarande portföljen skapades?

Dessutom har vi ISK på Danske Bank och av någon anledning går det inte att hitta alla de ingående fonderna där. Istället för XACT Småbolag valde jag Swedbank Robur Ny Teknik. Istället för Öhman Realräntefond valde jag Spiltan Högräntefond. Det fanns ingen speciell logik bakom och jag tar gärna tips om andra ersättningar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Av den anledningen flyttade jag mitt ISK från min ”vanliga bank” till Nordnet. Jag lyckades spara ihop en likadan summa som er och eftersom jag blev helt skuld-och lånefritt fick jag också bättre möjligheter att spara framöver och långsiktigt. Jag ordnade detta innan jag kom i gång på riktigt med mitt sparande och ville inte begränsa mig till bankens utbud.

  Nu har jag enklare att anpassa min portfölj och har mycket lättare att välja det som passar mig.. bra fonder, billiga fonder och helst både samtidigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-15 klockan 09:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.