Var skall man placera sina pengar vid hyperinflation?
Sök:

Var skall man placera sina pengar vid hyperinflation?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nico

ställde för sedan frågan: Var skall man placera sina pengar vid hyperinflation?

Hej,

Igår, 19 mars, gick Kerstin Hessius (VD för 3e AP-fonden) i SVT och varnade för att Coronapandemin riskerar orsaka hyperinflation i Sverige:

”Det finns en risk till och med alla dessa pengar som blåses ut att vi får en hyperinflation tillsammans med att vi inte har någon efterfrågan i ekonomin.”

Här är länk till intervjun: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vd-n-for-tredje-ap-fonden-inte-skadat-nagot-liknande-sedan-efterkrigstiden

I händelse av en hyperinflation är det ju klart dåligt att ha sina buffertpengarna på ett sparkonto. Samtidigt känns det vanskligt att investera bufferten på börsen – även om man skulle investera i en stor andel fonder. Hur tänker ni andra, var är det egentligen säkrast att ha sin buffert i tider som denna?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Realräntefonder och guld skall normalt skydda mot ”oplanerad” inflation.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja, och även att köpa realräntefonder och guld för hela resterande slanten känns oroligt. Har valt att ha mina resterande 35 % på bankkonto istället för räntefonder. Känns åtminstone bra just nu. Men med hyperinflation skulle det ju vara hemskt. Även om bolånet också minskar, om jag förstår det hela rätt. SÅ frågan är om man nu bör köpa guld. Men det har ju gått upp mycket redan och svänger ju också en hel del just nu.

Förresten, varför just realräntefonder?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Realräntefonder skall justera för inflationen och ge en avkastning utöver inflationen.
  Så är väl tanken i alla fall.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Willy

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jo men guld och räntefonder skulle också röra sig i motsatt riktning mot börsen. Vilket de inte gjorde

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är en missuppfattning. Räntefonder har de senaste 20 åren varit negativt korrelerade med aktier, men tidigare har det funnits perioder där de varit högt korrelerade och alltså rört sig tillsammans.
  Guld är däremot en okorrelerad tillgång, inte negativt korrelerad. Det betyder att den rör sig oberoende av aktierna, ibland blir det samma och ibland olika håll. Det rör sig sig alltså inte i motsatt riktning.

  Dessutom är det vanligt att allt går ner i början av en krasch.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

svarade på frågan för sedan

det  ?sta man kan göra ?r att köpa aktier i ett annat land. somd inte använder en den berömda fiatvalutan .

det finns 3 valutor euro dollar sen den tveksamma jen vilket är svårare vilket ersätts med guld

 

och nu verkar det som det är en kantring på gång där Ryssland och Kina kommer är ersätta dollar som ledande valuta ..och det ger ju problem varken rubelen eller jen verkar så där tilltalande men vet det i te Putin som sa att dollan börjar bli giftig och det ?r dags att införa guldmyntfoten

och det är ju så att säga stailiteten i  valutorna har tidigare ińte så osäker.

idén är att hitta ett stabilt land  med ett företag med stabila produkterna! att köpa aktierna i

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vid hyperinflation är det bra att äga ”riktiga” (s.k. reala) saker, vars värde / efterfrågan förväntas bestå. Och gärna det för lånade pengar (med låst ränta innan hyperinflationen riktigt tar fart).

Exempel: Låna 1 000 000, lås din ränta säg 5 år. Köp ett hus extra. Låt det bli hyperinflation. Huset blir värt kanske 5-10ggr mer efter extrem hyperinflation. Sälj av huset och ta 10-20% av värdet och betala tillbaka ditt lång och behåll resten i härlig vinst.

Se till att time:a rätt bara ;)

Andra saker att investera i borde vara ädelmetaller och andra valutor. Blir det hyperinflation överallt försvinner vitsen med andra valutor och också de kommer ha hyperinflation. Då är kanske guld och ädelmetaller vars efterfrågan är stor men tillgången begränsad bra saker att investera i.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ja det är en sanning med modifikation . regelverket ändras ju fastighets skatten ändras i samma takt. det som är viktigt och då gäller svensk socialdemokratisk fördelningspolitik. att om dina tillgångar syns så kommer kommer staten att försöka stjäla dom ..och då blir guldet lätare att dölja . orsaken till att mynt hittas under träd på Gotland har sin orsak under kriget tvingade England folket att registrera sitt guld när man gort det stal man det av folket.
  tyskarnas metod man tvingade folk att fly och lurade dom in i vissa banker för att förvara sina guld varor när personen lämnade banken skvalrade banktjänstemannen för tysken så försvann ägaren som tack för för det fick tysken lite pengar av den Sveitsiska banken

  0
  Gravatar ikon för användaren
  den fete

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-20 klockan 07:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.