Var tar utdelningen vägen i indexfonderna?
Sök:

Var tar utdelningen vägen i indexfonderna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Håkan Olsson

Den här artikeln publicerades 2017-06-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Var tar utdelningen vägen i indexfonderna?

Hej, indexfonderna har ju som mål att följa sina respektive index, d.v.s hur börskurserna rör sig. Men har ofta undrat vad som händer med utdelningen på aktierna som fonden äger.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fondkursen ökar till följd av utdelningarna, så istället för en peng i handen får din fondandel en lite högre kurs.

Inom fonden återinvesteras utdelningarna, dvs fonden köper fler aktier i de bolag som ingår i index.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  När en aktie delar ut pengar sjunker aktiekursen motsvarande. Så om en indexfond följer kursutveckling så sjunker fondens värde också efter dess aktier delat ut. Jag förstår också inte vart utdelningen tar vägen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan B
 2. Vit pil

  Hej!
  Utdelningen stannar i fonden! Fondbolaget köper nya aktier för utdelningen (antigen i bolaget som delade ut pengar eller andra bolag beroende på relationen indexet-portföljen).

  Så även om aktiekursen sjunker vid utdelningen så sjunker inte fondens värde eftersom fonden får motsvarande värdeminskning i pengar.

  Så genom att äga indexfonder återinvesteras automatiskt utdelningen.

  /Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-29 klockan 17:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.