Värde av högre utbildning?
Sök:

Värde av högre utbildning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert B

ställde för sedan frågan: Värde av högre utbildning?

Hej,

Jag funderar kring det här med universitetsutbildning, är det värt det?

 

Jag jobbar idag som marknadsansvarig på ett mindre IT-bolag i Göteborg.
Tjänar 37 000kr/mån och jobbar 8-17.

Jag är 23 och sparar ca 10 500kr/mån i LYSA.

Har en bostadsrätt och ca 200k i likvida medel.
Jag ser inte riktigt nyttan av att skaffa sig en utbildning – tänker t.ex på civilekonom, en utbildning som tar fyra år och som leder till en genomsnittlig ingångslön på strax över 30.

Jag skulle inte kunna lägga undan 10,5k/mån utan jag skulle också behöva ta studielån för att finansiera min utbildning. Någon som räknat på det här med utbildning och om det lönar sig?

MVH

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ska man tänka rent ekonomiskt så är det inte klokt alls att studera ett par år till något som kommer ge dig under 40.000 i lön.

Det smartaste ekonomiskt är att börja jobba vid 15 år efter nian på ditt lokala Ica, som byggnadsarbetare eller något och lägga undan typ 30-40% av din lön i aktier.

Men då missar du hela studietiden som är en rolig del av livet. Jag pluggar själv civilekonom och vet att det inte är det smartaste ekonomiska valet men det är jävligt kul så jag gör det ändå.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo det är väl ganska påtagligt i det sociala livet att det inte finns så mycket vänner.

  Men frågan är om det är enda sättet att uppfylla den sociala aspekten av dessa år? Och om det är värt den kostnaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert B

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med dig. Man utbildar sig för att få ett jobb. Nu har du redan ett jobb med bra lön. Om du vill byta bransch så är nån slags utbildning med ett certifikat bra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad får dig att vilja utbilda dig från första början?

 

Det är ingen stress att utbilda sig. Du kan ha rätt till CSN-bidrag till och med det år du fyller 56. Men din rätt till studielån begränsas från och med det år du fyller 47.

 

Bara det att du bara är 23 och redan sparar 10,5k i lysa sätter dig i en väldigt bra position jämfört med jämnåriga. När jag var 23 sparade jag bara på sparkonto, hittade inte till börsen förrän jag var 31-32.

 

Spara i 5 år tex och få snöbollen i rullning sen om du vill kan du utbilda dig och byta jobb. När du redan har ett kapital som jobbar spelar det kanske mindre roll att du går ner lite i lön en period

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, Tack för ditt svar.

  Jag vet att jag har en bra position, lite tror jag att frågorna uppkommit p.g.a min position.

  Det enda jag vet just nu är att jag vill spara mig till 7 MSEK (inom ca 20 år med nuvarande sparande) och då ha möjligheten att leva på endast avkastningen (ex inflation, skatt).

  Å andra sidan har jag brist på vänner, alla mina kollegor är 30-40 år med barn, en AW i halvåret..
  Inte mycket av socialt liv som det ser ut, men frågan är om utbildning är lösningen..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robert B
 2. Vit pil

  Hej! I ditt fall hade jag tagit tjänstledigt för studier och testat att plugga. Det är kul att spara ihop pengar och känna att man har en god ekonomi tidigt i livet men oftast får man sig en chock lite senare i livet ifall man inte investerat i det sociala. För att må bra i livet behöver man ha en god balans mellan WEALTH-HEALTH-LOVE. Ta vänskap/kärlek och hälsa lika seriöst som pengar. Nu är jag 10 år äldre än dig men jag fokuserade också väldigt mycket på pengar i din ålder och nackdelen är att man nu tio år senare också har väldigt få vänner, ingen partner (man hittar oftast partner via vänner och aktiviteter eller skolan) och alla andra har precis börjat familjelivet. Det blir rätt ensamt i åldern 30-45 p.g.a. att jämnåriga lägger sin tid på familjelivet.
  Utbildningen kanske inte är lösningen på ditt problem men det finns heller ingen universallösning än att ”put yourself out there”. Socialt liv är också en investering. Se det som en aktie som genererar vinst i framtiden. Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dennis

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vårt land har ett av världens minsta lönespridning. Det i sin tur betyder att man kan unna sig att skaffa en passion och faktiskt ha kul på jobbet, istället för att bara jaga högre lön varje år.

Så, du frågar om det är värt att skaffa en utbildning. Det vet du bara själv. Har du skoj där du är, eller finns det nåt skoj yrke du inte har tillgång till nu men som öppnar sig efter en utbildning?

Själv har jag tagit både kandidat+master+PhD. Var det optimalt ekonomiskt? Nix, men jag har ändå högre lön än median, och tillsammans med sambons lön på samma nivå så har vi mer än tillräckligt (50% sparkvot). Däremot var dessa 10 år riktigt roliga, och nu har jag riktigt skoj på jobbet (och då pratar jag inte huruvida kollegorna är snälla, utan mina faktiska arbetsuppgifter).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, Tack för ditt svar.

  ”Så, du frågar om det är värt att skaffa en utbildning. Det vet du bara själv. Har du skoj där du är, eller finns det nåt skoj yrke du inte har tillgång till nu men som öppnar sig efter en utbildning?”

  Jag har skoj, men känner inte att jag når min fulla potential. Mina dagliga funderingar går åt till att tänka vart, och hur jag skulle känna att jag nådde upp till min potential – har dock ingen aning. Enklare att inte göra något än att gå ut i det okända.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert B

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Visst kan en utbildning ge högre lön, vänner och större nätverk. Även om de punkterna är viktiga är de bieffekter enligt mig.

Jag anser att huvudsyftet med en bra utbildning är:

 1. Att ge din hjärna ett strukturerat sätt tänka och angripa problem. Du förstår sammanhang och har verktyg för att inte bara få jobbet gjort utan även kunna föreslå effektivare arbetssätt än de din arbetsplats använder idag. En väl gymnastiserad hjärnan har du förmodligen glädje av även utanför jobbet.
 2. Möjlighet att väldigt snabbt kunna växla område. Under din utbildning kommer du läsa en mängd kurser som du inte behöver på ditt nuvarande jobb. Du kommer glömma bort större delen av innehållet i de kurserna, men de ligger kvar i bakhuvudet. Det gör att din tröskel för att ta dig in på de områdena är låg. Du känner till att området finns, vilka huvudfrågorna är och kan snabbt fräscha upp gamla kunskaper. Det har du nytta av oavsett om du plötsligt ska samarbeta med en kollega från annat område eller om du själv vill ha nya arbetsuppgifter.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-26 klockan 16:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.