Värdet på Indexfonden ökar inte mer än index trots att dividender påstås återinvesteras!?
Sök:

Värdet på Indexfonden ökar inte mer än index trots att dividender påstås återinvesteras!?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Benjamin Asplund

ställde för sedan frågan: Värdet på Indexfonden ökar inte mer än index trots att dividender påstås återinvesteras!?

Hej, har märkt att varken mina andelar, eller avkastning inte ökar av mina superfonder som en följd av återinvestering, varför finns det inga trådar om detta, är det ingen som ifrågasätter detta när bara en ökning i takt med index påvisas, fast det verkar som att utdelningen inte har någon mission?
Har dock haft mina fonder i endast 2 år, så kan hända att jag missat något. Kan du göra ett inlägg där du faktiskt kan påvisa att de faktiskt går tillbaka till dig som investerare, det borde ju ge 1-2 % mera i avkastning årligen på sikt, om detta faktiskt tillämpas.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du får inte mer andelar i en fond på grund av att företagen ger utdelning. Detta skulle vara fullständigt ohållbart rent administrativt. Utdelningarna återinvesteras i stället av fonden och dina andelar ökar i stället i värde.

Du måste också jämföra med rätt index. Det finns index som tar hänsyn till utdelningar, och index som inte gör det.

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Visa gärna den avkastningen och det du fått på din ursprungliga, du ligger alltså över de indexen som inte tar i beaktande återinvestering menar du. De är ganska avgörande,om det bara blir att fondens andelar växer tillfaller ju inte dividend en mig på något sätt då mina andelar eller värde inte ökar mer än indexet trots att underliggande beloppet borde vara större år för år pga utdelning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Benjamin
 2. Vit pil

  Uppriktigt sagt så förstår jag inte vad du menar. Går du in på Morningstar och tittar på Nordnet Superfonden Sverige så ser du att fonden stiger mer än index.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-02 klockan 17:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.