Varför 10% i räntefonder istället för i aktiefonder?
Sök:

Varför 10% i räntefonder istället för i aktiefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias E

Den här artikeln publicerades 2017-10-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Varför 10% i räntefonder istället för i aktiefonder?

Hej!

Angående upplägget av den långsiktiga ”Globala barnportföljen” så undrar jag över detta med de 10 procenten som ska agera krockkudde. Kan ni hjälpa mig med argument för att man ska köra 90% aktiefonder och 10% räntefonder och inte istället köra på 100% aktiefonder rakt av? Vad är de olika fördelarna med dessa 10% i räntefonder då det ändå handlar om en väldigt långsiktig portfölj?

Tack för svar!

Hälsningar,
Tobias

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Varför Jan rekommenderar det kan du läsa här:

Vad är bäst en 90/10-portfölj eller en 100/0-portfölj?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ser ingen fördel med ett fast förhållande mellan aktiefonder och räntefonder över huvud taget. Varför säga att det alltså ska vara 100/0 eller 90/10 exempelvis?

Såpass aktiv i sitt sparande anser jag att man ska vara att man gör avvägningen när man ser över sitt sparande, låt säga en gång i halvåret.

Jag kör 100/0 just nu men om något händer i omvärlden är jag beredd om ompröva det beslutet.

Lycka till med din placering/investering

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fast om man omprövar sin portfölj som enbart innehåller aktiefonder, endast när något väl händer i omvärlden där aktiekurserna går ner så riskerar man ju att sälja billigt, om man inte redan har räntefonder i sin portfölj och kan ombalansera genom att köpa aktiefonder billigt istället. För har du inga cash som du kan gå in med för att köpa billigt, måste du ju avyttra dina sjunkande aktiefonder för att köpa räntefonder… Det är liksom ingen poäng i att göra så.

Det är ju det som är poängen med en portfölj där man från början har bestämt hur ens aktiefonder och räntefonders fördelning ska se ut, och vid ombalansering av portföljen säljer du dyrt och köper billigt automatiskt. Plus att man har en liten krockkudde som dämpar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller delvis med dig och vill förtydliga. Om man bara ser över sitt sparande var 6:e månad så håller jag med dig i din analys.

  Jag ser över min portfölj minst 1 gång i månaden och då tycker jag att det kan finnas utrymme för 100/0. Och det tycker jag att det finns nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Dingwell

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-25 klockan 19:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.