Varför aktiva fonder i avancerade globalportföljen?
Sök:

Varför aktiva fonder i avancerade globalportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jakob

ställde för sedan frågan: Varför aktiva fonder i avancerade globalportföljen?

Hej Jan!

 

Tänkte fråga, hur resonerar du genom att köpa Spiltan Aktiefond Stabil och andra aktiva fonder? 0.6% av de slår index men ändå presterar Spiltan Aktiefond Stabil otroligt bra.

Förresten, hur resonerar du om etiska fonder?

 

Grym blogg förresten!

Mvh Jakob

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack Jakob!

Jag tänker att det handlar om att öka det så kallade ”tracking error” från index. Det finns lite olika skolor, men många t.ex. Meb Faber förespråkar billig passiv förvaltning, men gärna med en viss avvikelse mot index. I det här fallet tycker jag Stabil-fonden är väldigt bra, även om man kan argumentera för ett visst överlapp med de andra fonderna faktiskt – särskilt om man tittar på innehaven.

Jag resonerar kring etiska fonder att jag tycker att det är viktigt, men att det fortfarande är mer marknadsföring än det är konkret arbete – bortsett från t.ex. SPP Global Solutions. Jag tycker att cost-benefit fortfarande är lite för dålig och därför är jag mer inne på att köra det etiska och hållbara i alternativa placeringar såsom t.ex. Trine eller Better Globe där är impacten högre, mer mätbar och mer konkret – MEN – risken är betydligt högre. Däremot tycker jag att det är viktigt att visa att jag stödjer utvecklingen i fonderna och därför sätter jag lite pengar för att visa marknaden att det borde premieras.

Ja, det var mina tankar! :-)

Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jan, apropå att försöka gå lite bort från viktning efter marknadskapitalisering, kommer det ett avsnitt om potentiella risker med marknadsviktade indexfonder?

  Jag har letat efter fonder med annorlunda vikter men det finns knappt något. Bara en handfull tyska ETFer. Har du spanat in några?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  Tyvärr, jag har inte heller hittat några. Nu när Avanza bestämde sig för att omtolka MiFID II blev det ännu svårare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-24 klockan 18:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.