Varför är de guldfonder du rekommenderar listade som "övrigt" på Nordnet och har det mpgon betydelse?
Sök:

Varför är de guldfonder du rekommenderar listade som ”övrigt” på Nordnet och har det mpgon betydelse?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tommie

ställde för sedan frågan: Varför är de guldfonder du rekommenderar listade som ”övrigt” på Nordnet och har det mpgon betydelse?

Hej Jan,

 

Först, tack för en fantastisk blogg vilken jag finner mycket lättillgänglig och nyttig. Började läsa för er år sedan, samtidigt som jag började fondspara utifrån dina rekommendationer (modell globala barnortföljen). Även om det gått bakåt så har världsindex gått klart sämre så jag får vara nöjd än så länge :)

Frågan: jag är inne på att följa din rekommendation om att lägga till lite guld i portföljen, och startade utöver mitt avanza konto även ett konto i Nordnet för enkelhet i att handla fonderna du rekommenderade (xetra och/eller physical swiss gold). Dessa står dock listade som ”övrigt” och jag var därtill tvungen att svara på en del frågor som inte var helt enkla att greppa, för att få handla. Jag försökte läsa prospecten men den ena är +100 sidor och den andra gick inte att öppna. Det gjorde mig lite fundersam, så jag avvaktar för närvarande, och undrar om dessa fonder verkligen är fonder som handlas så som vanligt handlade fonder och etf:er, eller om det är något speciellt att tänka på kring handel av dessa; inklusive om de medför annan risk/ansvar för köparen?

 

Eftersom du rekommenderar guld nu misstänker jag att andra kan sitta med liknande frågor.

Tacksam för svar

 

MVH Tommie

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tommie!

Dom två du nämnde verkar vara ETF:er, alltså börshandlade fonder.

För att kunna handla nya typer av tillgångsslag så krävs det alltid att du ska svara på en massa frågor om hur dessa fungerar, detta för att du ska vara medveten om risker i just detta tillgångsslag då dom kan skilja sig väldigt mycket.

Eftersom du fick dessa frågor så antar jag att du inte har handlat ETF:er på Nordnet innan?

Prospekt är en djungel att läsa.. Man får försöka hitta dom delarna man letar efter genom att skumläsa, annars sitter man där med 100+ sidor att läsa tyvärr.

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Robin för snabbt och betryggande svar (och sorry för felstavning i frågan).

  Det kan mycket väl vara som du säger; jag minns att jag läst lite och svarade på frågor på Avanza också när det begav sig, men de frågorna kändes mer lättfattliga för min del.

  Ang. att läsa prospekten så har jag i de flesta andra fallen snabbt hittat kortfattade KIID produktblad om bara några få sidor, med tydlig kategorisering/beskrivning av produkten, avgifter, belåningsgrad m.m.

  Då så, dags att gräva guld :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommie

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-04 klockan 09:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂