Varför är investmentbolag bättre än aktivt förvaltade fonder?
Sök:

Varför är investmentbolag bättre än aktivt förvaltade fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Varför är investmentbolag bättre än aktivt förvaltade fonder?

Har märkt att indexfondförespråkare ofta även förespråkar investmentbolag. Kanske dum fråga men vad är egentligen skillnaden mot en aktivt förvaltad fond? Ett investmentbolag försöker ju också tajma och välja aktier.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min uppfattning är de är bättre av två (och en halv) anledningar.

 1. Låga förvaltningsavgifter/kostnader, oftast i samma klass som indexfonder. Se genomgång av nordet från 2018 https://blogg.nordnet.se/sparpodden-investmentbolag/
 2. Aktivt ägande. Investmentbolagen köper i regel så stora andelar av bolagen att de direkt har möjlighet att styra inriktningen på bolaget. Tror det är relativt ovanligt att fonder äger så stora andelar, även om det så klart förekommer.
 3. (den halva) Flera av investmentbolagen har även hel eller delägare i onoterade bolag. Tror man på dessa bolag eller vill ha ytterligare spridning i sin portfölj kan investmentbolag vara den enda vägen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Intressant! Verkar som dom verkligen är ett eget djur och något som är vettigt att ha i portföljen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  Se gärna avsnitt #77 om Infrea och investmentbolag. Trots att många inte skulle erkänna det så är en stor del av investmentbolagens utveckling till följd av multipelarbitraget där man ”packeterar” onoterade bolag. Som Tony i avsnittet säger – ”en hundralapp i hans plånbok är mer värd än en hundralapp i min plånbok”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns inget generellt svar på den frågan. Det är så många omständigheter som spelar in så frågan är omöjlig att att svara på.

Jag har ett antal svenska investmentbolag (4 st)  på ett ISK konto som är lätt att följa  upp. Jag har också ett ISK konto med aktiva globalfonder (3 á 4 st). För skoj skulle kollade jag upp avkastningen och jämförde med en global indexfond (LF indexnära)

Siffrorna nedan kommer i följande ordning investmentbolag/aktiva globalfonder/LF indexnära:

1 månad   -3,3/-4,2/-4,9

3 månader   6,8/3,9/2,1

6 månader   14,5/15,0

i år   15,6/22,3/18,1

1 år    11,1/8,8/7,7

3 år   45,8/64,6/51,5

5 år   63,7/114,0/86,5

Avkastningen gäller just de val jag gjort. Avkastningen varierar också med vilken period man tittar på. Vilka slutsatser drar jag av detta?

 • Skillnaderna på lite längre sikt är anmärkningsvärt stora (på 5 års sikt ger aktiva fonder nästan dubbelt så hög avkastning som mina investmentbolag)
 • Ingen av de tidsperioder ger den passiva globala indexfonden högst avkastning
 • Jag sparar inte i några passiva fonder, vilket verkar vara ett bra val
 • Jag borde nog prioritera upp de aktiva globalfonderna jämfört med mina investmentbolag

Som sagt detta gäller inte generellt utan ska ses som resultatet av en enskilt sparares resultat över relativt lång tid.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fem år är ju kort sikt i sammanhanget, och du tittar på en exceptionell börsperiod, intressant blir det när du har både upp- och nedgångar att jämföra. På längre tidsserier är ju forskningen tydlig med att passiva indexfonder presterar bättre än dom flesta aktiva. Se tex Fama eller Boagle.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
 2. Vit pil

  Nu börjas det igen: ”MINA AKTIVA FONDER SLÅR PASSIVA!” :rolleyes:

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 3. Vit pil

  @Frans

  Har du inte lagt märke till att de flesta aktiva globalfonderna i själva verket består av en udda samling olika branschfonder? Jag skulle också kunna öka min lekhink till 50% och bunta ihop den med en global indexfond och kalla det för en aktiv globalfond. – Det finns alltid folk som är beredda att betala ett par procent extra för detta enkla tricket.

  P.S. Om du vill hitta några aktiva fonder som slår index på riktigt skulle jag rekommendera att ta en titt på svenska småbolagsfonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 4. Vit pil

  @Frans

  Om det står ”global” på fondnamnet och avkastningen är exceptionellt bra blir du inte det minsta nyfiken om vad det kan bero på? Man behöver inte ens analysera, det räcker med att titta på fakta.

  Min poäng var att du kommer billigare undan om du gör jobbet själv och kompletterar en global indexfond med några branschfonder (teknik, fastigheter och småbolag, t.ex.) tills du får en önskad fördelning på en risknivå som du är villig att ta. En annan fördel är att du får bättre kontroll och kan sälja eller byta dina branschfonder när vindarna vänder. Om du tycker att det verkar för svårt kan du gärna fortsätta med dina aktiva globalfonder. Bara du är medveten om riskerna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ser investmentbolag som billiga multifaktorfonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-07 klockan 07:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.