Varför är ISK att föredra över KF?
Sök:

Varför är ISK att föredra över KF?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av John

ställde för sedan frågan: Varför är ISK att föredra över KF?

I din artikel ”Vad ska man välja? En vanlig aktiedepå, en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto?” så går du igenom skillnader mellan de tre olika kontotyperna, men det känns som du mest fokuserar på hur aktiedepåer skiljer sig från ISK och KF, men nästan inget på hur ISK och KF skiljer sig.

Du säger att du rekommenderar ISK, men ger inga sammanfattande argument till varför. Verkar inte finnas många konkreta svar på andra ställen heller.

Du nämner att en fördel med ISK är investerarskydd och insättningsgaranti, men enligt följande artikel från avanza skriver de: ”För kapitalförsäkringar ersätter skuldtäckningsregistret både investerarskyddet och insättningsgarantin. Om försäkringsbolaget skulle gå i konkurs har du som försäkringstagare så kallad förmånsrätt. Den är inte beloppsbegränsad utan motsvarar det fulla värdet av ditt försäkringskapital.”

https://www.avanza.se/placera/fraga-redaktionen/2012/12/11/vilket-investerarskydd-finns-i-kapitalforsakring.html

Borde då inte KF vara att föredra på denna punkt, då det inte verkar finnas en gräns på belopp som ersätts?

Om vi antar att jag är ute efter maximal vinst, och inte bryr mig om vem som egentligen äger pappren, eller bolagsstämmor, då verkar den enda fördelen med ISK vara att man kan man kvitta en del förluster som du skriver. Hur stor fördel blir det i längden om man mest håller sig till globala indexfonder?

Angående delen om att man i KF får kvitta skatt i utländska aktier: Räknas svenska globala indexfonder som utländska i detta fall eftersom de investerar i icke-svenska aktier, eller måste man direkt köpa utländska fonder/aktier för att det ska räknas?

2018 höjs även skatten på ISK, vilket borde göra KF mer fördelaktig?

Hursomhelst, lite mer ingående analys gällande ISK vs KF hade varit intressant att se, men framförallt svar på dessa frågor, och varför du föredrar ISK.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Någon får gärna rätta mig om jag har fel. Men här är några skillnader/likheter mellan ISK och KF:

Det är samma skatt på ISK och KF, den höjdes för båda 2018.
ISK är alltid gratis medan KF ibland har en avgift.
KF är lämpligt för barnsparande för att man kan välja att barnen ska vara förmånstagare.
Utländska aktier är bäst på KF av skattetekniska skäl (som jag inte har koll på).
På ISK äger man själv sina värdepapper, men på ett KF är det formellt försäkringsbolaget som är ägaren.

Andra får gärna fylla på med info.

Kim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tillägg till Kims förträffliga sammanställning:

På en KF dras skatten direkt från kontot. För ISK justeras skatten i deklarationen.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nån annan som har lite mer konkreta svar på mina obesvarade frågor; hur mycket kvittningen av skatt i ISK spelar in på totala vinsten, vad som räknas som utlänska aktier, och ”insättningsgarantin” på KF?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Utländska aktier är aktier som inte handlas på en svensk börs. Dina pengar i en KF är skild från företaget som tillhandahåller tjänsten. Exempelvis skulle Avanza/Nordnet gå i konkurs och dina pengar skulle ändå vara säkra.

  Sedan finns det tydligen ändå möjlighet att du inte får tillbaka pengarna vid en händelse av konkurs men den sannolikheten är tydligen inte stor om jag förstått det hela rätt.

  //sazina på shareville

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Dingwell
 2. Vit pil

  Artikeln har några år på nacken men här förklarar Claes Hemberg grundläggande hur insättningsgaranti, investerarskydd, stöld från ISK/KF fungerar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christian Dingwell

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-13 klockan 18:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.