Varför är räntan lägre för bunden bolån än rörlig?
Sök:

Varför är räntan lägre för bunden bolån än rörlig?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eiraus

ställde för sedan frågan: Varför är räntan lägre för bunden bolån än rörlig?

Hej,

Vi kollar på bolån inför ett kommande husköp. Det är flera banker som erbjuder en lägre ränta om man binder för ett år jämfört med rörlig. Är det någon som vet varför? Jag trodde att rörlig ränta var alltid lägre än bunden.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bunden ränta betyder långsiktig kund hos banken som betyder stabila intäkter, I guess. Inflationsförväntningar spelar nog också in.

Jag är inte alls övertygad om att rörlig ränta alltid är bäst fast än många experter säger det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Banken tror då sannolikt inte på någon högre ränta inom ett år. Men tror marknaden på lägre räntor framöver kan det ju tom bli så att desto längre bindningstid desto lägre ränta.

Det kan också vara så att banken sätter lite lägre ränta på någon bindningstid som en marknadsåtgärd, dvs för att ta marknadsandelar.

Vad som är bäst i meningen att man betalat minst pengar går inte att veta i förväg. Men med bunden ränta så är det ju banken/obligationsköparna som tar risken vilket du som låntagare såklart får betala för.

Det finns också en fördel för banken att låsa in kunder i flera år om de binder räntan och dessutom mindre administration om lånet har samma ränta under bindningstiden.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-09 klockan 22:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂