Varför är räntefonder en krockkudde?
Sök:

Varför är räntefonder en krockkudde?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Matte

ställde för sedan frågan: Varför är räntefonder en krockkudde?

jag är nybörjare och hoppas att någon med koll kan förklara detta. Varför anses räntefonder vara en krockkudde i rådande tider med extremt låg ränta? Enligt en av Jans artiklar utvecklas ju räntefonder negativt vid räntehöjningar, och tvärtom. Med tanke på den låga räntan borde den ju snarare gå upp än ner, och utsikterna för god avkastning verkar ju inte så troliga. Varför är det då en bra idé att ha uppemot 40-50% räntefonder i en defensiv portfölj? Särskilt om sparhorisonten är lång på (minst 10 år)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Varför Jan trots att rekommenderar räntor som krockkudde kan du läsa om här:

Vad är bäst en 90/10-portfölj eller en 100/0-portfölj?

Hälsningar

Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Ja det kan låta motsägelsefullt, men kort sagt ; i det långa loppet hinner ju dina räntefonder (med längre löptid) komma ikapp de högre räntorna. Sen är den huvudsakliga poängen inte att tjäna mycket pengar på räntor utan precis som du skriver, utgöra en krockkudde där hela ditt kapital annars skulle backa vid en stor krasch om du inte hade räntefonder som parerade den.

Sen kan man ju även ha korta räntefonder i sin portfölj som inte drabbas på samma sätt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svaret. Eftersom jag är nybörjare, kan du förklara det här med långa resp korta räntefonder lite mer? Jag förstår inte vad som styr deras utveckling. Sen undrar jag också om det inte borde vara ok riskmässigt att bara ha en mindre del räntefonder om man avser att spara på minst 10 år? Jag fattar att risken blir större med större andel aktier, men om vi pratar lång spartid så offrar men ju potentiell, eller tom sannolik avkastning.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Matte

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-13 klockan 21:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.