Varför är vissa fonder så dyra? Och hur ser man hur många bolag en fond äger?
Sök:

Varför är vissa fonder så dyra? Och hur ser man hur många bolag en fond äger?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

ställde för sedan frågan: Varför är vissa fonder så dyra? Och hur ser man hur många bolag en fond äger?

Hej! Två frågor: Jag ser att vissa fonder t.ex. aktivt förvaltade fonder i Ryssland eller Indien har ofta höga avgifter, runt 2-3%. Vad beror det på? Sen undrar jag hur man kan se hur många bolag en fond äger! T.ex. har jag sett att ni säger att SPP Aktiefond Global A har ca 1700st bolag. Hur ser ni det? Tack på förhand! Mvh Robert

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mitt svar verkar ha försvunnit så testar igen :)

Hej!

Gällande höga avgifter så tar en del ut det helt enkelt för att de kan. Om de har ett gott rykte eller t.ex. är enda fonden med en viss inriktning så kan de ta ut en del i avgift ibland.

Om man t.ex. undrar hur många innehav en fond från SPP har så skulle jag kika på deras egen hemsida. Där finns information om fonden, innehav med mera.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Aktivt förvaltade fonder är gärna dyra. Och dyrare blir det gärna om fondens inriktning fokuserar på BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien, China). Det betyder dock inte att det är värt att placera pengar i sådana fonder, dels för att förvaltningsavgiften är skyhög men också att BRIC fonder är högriskfonder. Du riskerar att förlora dina pengar även om det finns chanser till god avkastning.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-09 klockan 17:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.