Varför går börsen upp just nu?
Sök:

Varför går börsen upp just nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petter

ställde för sedan frågan: Varför går börsen upp just nu?

Jag förbryllas över att börsen går upp och har tagit igen 25% av den senaste tidens Corona-nedgång.

Vi är nu ca 10% från ATH trots nya uppgifter hela tiden gällande rekordmånga avlidna och arbetslösa. För att inte tala om alla länder som är satta i karantän och går på halvfart.

Missförstå mig inte, jag klagar inte över att min globalfond ökar i värde, men det känns som att marknaden bygger upp en ordentlig bubbla som kommer spricka närsomhelst.

Nouriel Roubini ”Dr. Doom” tänker tydligen i samma bana.    https://omniekonomi.se/a/50gqqb

Vad tror ni?

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I början av året så värderades börsen till ett visst värde. Vad är det som gör att värderingen har ändrats sedan dess? Jo, coronakrisen. I början av en kris kan man förvänta sig en överreaktion i och med att risken ökar. Allt eftersom marknaden får koll på krisens omfattning bör det ske en viss återhämtning, osäkerheten minskar ju (eller ännu mer nedgång om det visar sig att krisen var mer allvarlig än man först trodde).

Som långsiktig investerare påverkas jag egentligen bara av hur lång krisen blir. Om vi utgår från att konsumtionen kommer att återgå till normala nivåer så småningom så har jag ju ingen som helst anledning att tvivla på värderingen av börsen som marknaden gjorde i början av året.

Tror du att tidigare värdering kring ATH var en bubbla? Om inte, vad får dig att tro att vi går mot en bubbla just nu?

Ska tillägga att jag bara killgissar. Jag kan ingenting om sånt här. Jag är bara en småsparare som lagt mina pengar på fortsatt tillväxt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tror det stämmer det du skriver.
  Ändå känns det sjukt att börsen återhämtar sig så snabbt.
  Antal arbetslösa och sjuka/döda ökar för varje dag.
  Konkurserna ökar och företagens vinster krymper.
  Det blir nog ett jätterally när restriktionerna släpps och stimulanserna flödar.
  Sedan är jag övertygad om att den stora kraschen kommer. The great reset.
  Frågan är när. Eric Strand tror 2023.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Willy
 2. Vit pil

  Börsen ser ut nu som MQ aktien innan konkurs.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Börsen tittar ju framåt så nuläget spelar mindre roll. Tillräckligt många investerare tror nog att corona kommer gå över inom rimlig tid, och då kanske det är rimligt att börsen går upp.

Men ingen kan ju förutspå framtiden, och särskilt corona är ju okänt område än så länge. Det är helt enkelt väldigt volatilt just nu.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I tillägg till kommentarerna ovan om att börsen nu är volatil och framåtblickande, då kan man också fundera på vilken långsiktig påverkan olika stimulanser kommer att ha, speciellt räntesänkningarna.

Vi har nu i ett par decennier levt med historiskt låga räntor och det verkar nu vara helt normaliserat för riksbankerna att hålla räntorna låga. Med låga räntor så blir börsen mer attraktiv. Även om aktier blir dyrare (mätta i risk, P/E etc.) då kan priserna på aktier gå upp ändå, helt enkelt för att det inte finns bra investeringsalternativ till aktier. Det finns förstås en gräns för hur mycket detta kan driva upp priser på aktier, men vi är nog inte vid vägens ände där än. Vi kan fortsätta få en viss avkastning av att börsen går upp till vad många tycker är orimliga nivåer (utifrån historiskt perspektiv), men på sikt mattas det av och vi sitter kvar med lägre direktavkastning (samma utdelningar men högre pris per aktie).

Det är ingen naturlag att börsen skall ge 8% avkastning per år även om det sett ut så historiskt. Ett möjligt scenario är att de penningpolitiska och finanspolitiska stimulanser som gjorts regelbundet de senaste 20 åren helt enkelt gör att avkastning på sparande blir lägre i framtiden än vad den har varit historiskt. Om det nu finns mer pengar i omlopp (i form av stimulanser) då är det snarare naturligt att avkastningen blir lägre i framtiden. Om det var rimligt förr att få 4% i ränta och 8% avkastning på börsen, kanske det i framtiden är rimligt med 2% ränta och 5% avkanstning på börsen? (Detta är bara exempelsiffror jag hittar på för att illustrera min poäng och har ingen verklighetsförankring.)

I såna fall kan börsen se överprisat ut från historiskt perspektiv, medans den i själva verket är rimligt prissatt utifrån förväntningar på lägre avkastningar i framtiden.

Eller så är börsen helt överprisat och crashar snart. Ingen vet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ibland kan jag tycka att man har för stort förtroende för att marknaden ska kunna värdera det ekonomiska läget. Man pratar om att markanden inprisat rådande situation och därför är det samlade börsvärdet rimligt.

Marknaden är inte en jury bestående av ekonomiska experter som är ute efter att komma fram till vad börsen är värd. Marknaden är vad alla börsens aktörer köper och säljer enskilda aktier för. Det sammanlagda priset för dessa försäljningar/köp blir då börsvärdet för stunden.

Marknadens aktörer är ute efter att tjäna pengar, även i dåligt ekonomiskt klimat, och med det också undvika att förlora pengar. Vid ett momentum uppåt vill många aktörer hoppa på tåget och tjäna pengar/kanske ta igen en förlust vilket i sig då ofta driver på värdeökningen än mer, dvs högre efterfrågan ger ofta högre pris, som inte på något sätt är relevant till det rådande ekomiska klimatet.

När sedan någon nyhet kommer som gör aktörerna rädda, så vill många sälja av för att undvika förlust/ta hem vinst, vilket gör att de är beredda att nöja sig med lägre pris, samt färre nya köpare brukar finnas vid nedåtgående momentum, vilket gör att många måste gå ner i pris för att bli av med aktierna. Lägre efterfrågan ger ofta lägre pris.

Marknaden och dess aktörer är väldigt känslostyrda. Känslostyrda beslut är ofta inte vetenskapliga bedömningar över rådande ekomiska situation.

Tittar man på tidigare börskrascher så är det väldigt vanligt att börsen återhämtar sig några gånger innan den djupa svackan kommer. Innebar det att vid dessa stora svängningar så gjorde marknaden varje gång en korrekt analys?
Tillsist kommer verkligheten ifatt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja, såklart att marknaden kan ha fel om värderingen och det finns forskning om börspsykologi också.

  ”Den perfekta marknaden” är en hypotes inom forskningen, inte en bekräftad teori. Just för att det du säger stämmer. Modellen stämmer sällan på kort sikt.

  Problemet blir att kunna tillämpa den kunskapen på ett sätt som går att tjäna pengar på, utan att det blir ett rent lotteri. Man får komma ihåg att andra aktörer på marknaden också känner till mönster som synts tidigare, så det är inte säkert att samma effekt syns i framtiden. Daytraders tycker till exempel att de är himla bra på att rida på den psykologiska vågen. Tills det inte funkar längre och de förlorar pengar.

  Finns det några bevis för att man kan tjäna pengar på börspsykologi?

  För mig är det lättare och mer lukrativt att göra det jag är bra på, och låta mitt kapital ligga långsiktigt i globalindex. Något som fungerar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  @Richard: Sen får man inte glömma en viktig aspekt att marknaden är även centralbanken som till skillnad från dig och mig kan trycka oändligt med pengar och därmed bestämma priset på tillgångar.
  Värdet på det du köper på marknaden är det samma nu som innan corona. Värderingen i FIAT är en helt annan då den marknaden inte fungerar marknadsmässigt utan även är beroende av hur mycket FIAT det finns tillgängligt. Nu finns det oändligt mycket verkar det som. 2000 miljarder USD har bara FED köpt. Marknaden fungerar så länge det finns ett förtroende för FIAT.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är troligen pga det som J skriver. Riksbankerna trycker in så mycket nya pengar i systemet att en del av det läcker över i aktieköp som driver upp priserna. Det finns inget annat alternativ (Tina) för stora institutionella investerare.

Det här är helt snedvridet och sjukt. Vem vet hur det kommer att sluta?

Inget på börsen har med den effektiva marknaden och korrekt prissättning att göra längre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har för mig att kreditmarknaden i USA är ungefär dubbelt så stor som aktiemarknaden i USA.
  40 trillioner USD mot 20 trillioner USD. Där kan FED köpa obligationer och som resultat av detta försvinner pengarna till aktiemarknaden som pressar upp tillgångspriserna. Resultatet blir väl en ej fungerande kreditmarknad och på sikt även en ej fungerande aktiemarknad. Om centralbankerna inte hejdar sig själva på sikt kommer folk nog börja överge FIAT valutor och hitta alternariva värdebevarare och då kraschar marknaden och då kommer huvudvärken i att återfå förtroendet för en valuta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J
 2. Vit pil

  Seriös fråga: Varför är det snedvridet och sjukt?

  Jag kan hålla med att stimulanser kan inte funka upp till himmelen, men det stimulanserna har gjort är att skicka en signal att det finns mindre risk än tidigare. Dvs det är mindre risk att lån inte blir betalda och att företag ska konka. Lägre risk leder naturligt till att det blir lägre avkastning på lån och aktier, som t.ex. leder till högre PE-tal rent generellt. Om det blir så då är det förstås tråkigt att vi får lägre avkastning i framtiden. Är det det som du menar? Eller har jag missuppfattat det hela? Tack på förhand för svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katten i hatten

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Denna fråga borde återigen vara högaktuell just nu.

Varför i hela friden går börsen upp när smittan ÖKAR till rekordnivåer i många länder samtidigt som restriktioner återinförts?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @Jens: QE. Mängden pengar ökar lavinartat. Pengarna hamnar i tillgångar (t.ex aktier). Egentligen är det vi bevittnar nu en monetär inflation som Erik Strand pratat om. När mängden pengar ökar och konkurrerar om samma tillgång går tillgångspriset upp nominellt.

  https://www.zerohedge.com/markets/hyperinflation-here

  Tyckte denna artikeln förklarade rätt bra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  J

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-17 klockan 14:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.