Varför går fonderna ner nu sedan 3 mån?
Sök:

Varför går fonderna ner nu sedan 3 mån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eva Andersso

Den här artikeln publicerades 2017-08-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Varför går fonderna ner nu sedan 3 mån?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Investerarnas förväntningar gick inte i uppfyllelse. Dvs aktiekurserna blev till slut ”korrekt” värderade.

Sen spelar valutakurser också in om du investerar i globalfonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Undrat precis samma sak då jag investerade rätt stor summa pengar för ungefär 3månader sedan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robb
 2. Vit pil

  Det är helt och hållet naturligt att det svänger upp och ner om man investerar i fonder som i sin tur investerar i aktier. Tittar man på globala fonder så är det naturligt med svängningar mellan ca -35 och +43 procent per år. Tittar man på den svenska börsen så är det naturligt med svängningar på uppemot ca -45 till +55 procent per år. Översatt till begriplig svenska så betyder det att inom en 15 års period så kommer du ha förlorat 50 procent av ditt kapital minst två gånger.

  De senaste svängningarna är således inget konstigt överhuvudtaget. Det tillhör spelet. Om du är orolig för det, så är det sannolikt ett tecken på att du har en för hög risk i ditt sparande och bör sänka det genom att ha en högre andel räntefonder eller pengar på ett vanligt konto.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-31 klockan 13:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.