Varför går spiltan så trögt?
Sök:

Varför går spiltan så trögt?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Varför går spiltan så trögt?

Hej.

Har en fråga till er som kan marknaderna bättre. Spiltan har under flera år varit en av de populärare fonderna och gått bra men går nu trögt.

1. Vad beror det på?

2. Hur ser ni på fondens framtid?

3. Är den ett rimligt alternativ till en Sverige fond?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Spiltan har flera fonder men utgår i mitt svar från att du syftar på Spiltan Investmentbolag som rekommenderats på bloggen i t.ex. denna artikel

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

1: Denna fond består av de svenska investmentbolagen som historiskt har presterat extremt bra. Senaste tiden har de största innehaven (bl.a. Investor och Industrivärden) backat vilket påverkar fondens resultat. Så anledningen till att den inte presterar nu är att bolagen i fonden har haft en lite hackigare period, vilket aktier tenderar ha till och från.

2: Tror man på svenska investmentbolag tror man på fonden kan man säga. Även om historisk avkastning inte är en garanti för framtiden så har de stora innehaven mycket god historik vilket kan tala för att det framöver kommer återhämta sig. Är man långsiktig kan man se det som ett tillfälle att köpa in sig till en lägre värdering.

3: Ja, det är ett bra alternativ för den som vill ha Sverigeexponering men vill du komplettera eller byta ut finns andra förslag i artikeln jag länkade till högre upp. T.ex  SEB Sverige Indexfond.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Förvaltaren Simon Blecher resonerar bl.a. kring investmentbolagens svacka i sin sommarkrönika från 27 juni. Kanske kan du få svar på dina frågor där.

/Björn

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-05 klockan 12:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.