Varför inte blandfond?
Sök:

Varför inte blandfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Michael

ställde för sedan frågan: Varför inte blandfond?

Hej! kollade lite historiskt och såg då att tex swedbank robur access mix och AMF balans fond har gått bättre eller lika bra som vissa globala index fonder. Är detta en tillfällighet? Annars verkar det smart med denna typ av fonder i och med den lägre risken 4 vs 5.

För inget är väl annorlunda nu?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Michael!

 

En anledning till att man ofta inte rekommenderar blandfonder är att de ofta tar höga avgifter vilket inte alltid rättfärdigas av resultatet.

Fonden du nämner från Swedbank som exempel har 50/50-fördelning på räntor och aktier och en årlig avgift på 0,20%. I detta fall har vi faktiskt en låg avgift! Denna specifika fond har som mål att matcha indexets utveckling om man läser om den, vilket är varför dess utveckling liknar indexfonderna.

Det är en fond med låg avgift som historiskt sett gått bra, det man får vara medveten om att det ändå är högre risk än rena räntefonder. Gå börsen ner t.ex. så kommer även denna fond påverkas av det, även om räntan agerar krockkudde.

Vänliga hälsningar

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-25 klockan 15:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.