Varför inte bra om jag placera pengar till bolag som har hög ränta?
Sök:

Varför inte bra om jag placera pengar till bolag som har hög ränta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lan

Den här artikeln publicerades 2017-08-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Varför inte bra om jag placera pengar till bolag som har hög ränta?

Hej,

Jag har börjat investera pengar. Jag tänker på att placera pengar till bolag som har hög ränta. Jag vet att det finns risk eftersom de inte har insättningsgaranti. Men jag tycker att det finns också risk om man investera till fond eller aktier. Varför är det inte bra om man investera till de bolag med hög ränta?

Tack så jättemycket

Mvh

Lan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om räntan är hög eller inte är inte nyckelfaktorn till varför det troligtvis är en dålig idé. Visst kan en fond tappa i värde, men innehåller fonden ett 20-tal bolag måste alla dessa gå i konkurs samtidigt för att du ska förlora alla pengar du investerat. Det är oerhört osannolikt. Om du däremot placerar pengar i ett enda företag som saknar insättningsgaranti, så räcker det med att ETT bolag går i konkurs så förlorar du ALLT på en gång.

 

Antag att det är 10% chans att ett bolag går i konkurs under ett år. Har du pengarna i ett bolag utan insättningsgaranti så är risken alltså 10% (sannolikhet 0.1) att du förlorar allt.

Har du en fond som ”bara” investerar i 20 bolag, blir den risken grovt räknat 0.1*0.1*0.1 …. 20 gånger. Dvs 0.1^20 = 0.00000000000000000001.

Lägg sedan till det faktum att just de bolag som ger ut den höga räntan, säg över 6-7%, inte gör det för att de tycker det är kul. Hade de kunnat låna pengar för 1% hade de gjort det. Anledningen att de ger ut så pass mycket är att bankerna sagt nej och de inte lyckas få in kapital på annat sätt än att köpa det så pass dyrt. Undra varför… Kanske har dessa bolag en högre sannolikhet till konkurs eller har riskfylld verksamhet? Ja, då blir det ju ännu värre än beräkningen ovan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-02 klockan 20:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.