Varför inte bra om jag placera pengar till bolag som har hög ränta?
Sök:

Varför inte bra om jag placera pengar till bolag som har hög ränta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lan

ställde för sedan frågan: Varför inte bra om jag placera pengar till bolag som har hög ränta?

Hej,

Jag har börjat investera pengar. Jag tänker på att placera pengar till bolag som har hög ränta. Jag vet att det finns risk eftersom de inte har insättningsgaranti. Men jag tycker att det finns också risk om man investera till fond eller aktier. Varför är det inte bra om man investera till de bolag med hög ränta?

Tack så jättemycket

Mvh

Lan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om räntan är hög eller inte är inte nyckelfaktorn till varför det troligtvis är en dålig idé. Visst kan en fond tappa i värde, men innehåller fonden ett 20-tal bolag måste alla dessa gå i konkurs samtidigt för att du ska förlora alla pengar du investerat. Det är oerhört osannolikt. Om du däremot placerar pengar i ett enda företag som saknar insättningsgaranti, så räcker det med att ETT bolag går i konkurs så förlorar du ALLT på en gång.

 

Antag att det är 10% chans att ett bolag går i konkurs under ett år. Har du pengarna i ett bolag utan insättningsgaranti så är risken alltså 10% (sannolikhet 0.1) att du förlorar allt.

Har du en fond som ”bara” investerar i 20 bolag, blir den risken grovt räknat 0.1*0.1*0.1 …. 20 gånger. Dvs 0.1^20 = 0.00000000000000000001.

Lägg sedan till det faktum att just de bolag som ger ut den höga räntan, säg över 6-7%, inte gör det för att de tycker det är kul. Hade de kunnat låna pengar för 1% hade de gjort det. Anledningen att de ger ut så pass mycket är att bankerna sagt nej och de inte lyckas få in kapital på annat sätt än att köpa det så pass dyrt. Undra varför… Kanske har dessa bolag en högre sannolikhet till konkurs eller har riskfylld verksamhet? Ja, då blir det ju ännu värre än beräkningen ovan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.