Varför inte ETF?
Sök:

Varför inte ETF?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Arald von Gyllenhanne

ställde för sedan frågan: Varför inte ETF?

Jan, varför kör du inte mer ETFer i dina portföljer? Du kör väl en köp och behåll strategi?

Säg att jag sparar 5 000kr/mån, då hamnar jag i courtageklass mini hos Avanza med ett rörligt courtage på 0,25 % (passar affärer under 15 600kr)

Om jag byter ut tex LF global (0,22%) och LF tillväxtmarknad (0,53%) mot ETF

DBX MSCI WORLD (DR) 1C (0,09%)

DBX MSCI EMERGING MARKETS ETF (0,29%)

Jag köper och behåller minst 3-5 år (alla portföljerna är ju på 4 år+)

år. exempel MSCI WORLD

1. köp 0,25 + 0,09

2. 0,09

3. 0,09

4. 0,09

5. 0,09 + sälj 0,25

=0,19%/år

 

år. exempel för MSCI EMERGING

1. köp 0,25 + 0,29

2. 0,29

3. 0,29 + sälj 0,25

= 0,45%/ år

 

Ju längre man behåller ju billigare blir det ju… och courtaget är ju % så det spelar ingen roll om jag köper 1 gång per dag eller 1 gång per år. så länge jag bara behåller varje köp under minst 3-5 år

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Än så länge är det väl knepigt att månadsspara i ETF:er. Jag tror Nordnet gör det till viss del, men inte på samma sätt som med fonder. Dessutom är det enklare att se kostnaden när man köper och säljer fonder, alltså att man vet vad förvaltningskostnaden är och det blir tydligt för ”vanliga” sparare.

I ditt exempel verkar det som du räknat på att köpa en ETF vid ETT tillfälle och hålla på den i x år. Om du månadssparar blir det ju 0,25% varje månad, eller har jag missförstått hur courtage tas ut?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om courtagen räknas i procent spelat det ingen roll om man tex. gör ett köp för 10k, eller tio köp för 1k.

  10k x 0,25 = 1k x 0,25 x 10.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Hemlis
 2. Vit pil

  Ja precis, så länge man behåller varje köp under tillräckligt lång tid så spelar det ingen roll hur ofta man köper. det blir lite knepigt att hålla reda på kanske. köper jag varje månad för 5000kr. så vet jag att om 3-5 så kan jag sälja av max 5000kr per månad också för att inte riskera att betala för mycket. / Gyllenhanne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gyllenhanne
 3. Vit pil

  Jodå, jag är fullt medveten om att 0,25% på 10×1000:- är lika mycket som 0,35% på 1×10000:-. Men i hans exempel så ser det inte ut som han köper varje månad, utan räknar att under år ett köpa för x kronor och år 2, 3 och 4 bara låta dem vara. Om man månadssparar i en ETF så måste det ju bli 0,25% i courtage varje månad i fyra år och då är avgiften 0,34% helt plötsligt.

  Det var det jag ville reda ut…

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Din uträkning är något förenklad då den inte baserar sig på det faktiska värdet. Det året pengarna sätts in betalar du dels 0.09 + 0.25. Det innebär att det är mindre pengar kvar under året (0.25 dras direkt!) som jobbar och ökar i värde. Så, givet att fondernas underliggande tillgångar ökar med EXAKT lika mycket, t.ex. 8%, så kommer LF-fonden ha ökat mer i värde i absoluta kronor eftersom större summa var investerad. Året efter investeringen utgår inget curtage om inga affärer sker, så då bör ETF:en utvecklas något bättre (i procent), men det utgår från ett lägre belopp till att börja med, så det behöver inte betyda att det går bättre i absoluta kronor.

Din beräkning verkar dessutom utgå från att det inte kommer att ske någon ombalansering i portföljen, för om sådan gör så kommer curtage att utgå även under investeringsperioden, på redan investerade pengar. Ibland kommer du köpa lite, ibland kommer du sälja lite, och varje gång utgår curtage.

Men du har dock rätt i sak, givet tillräckligt med tid så kommer en lägre avgift leda till bättre utveckling om den underliggande investeringen är densamma (”allt annat lika”). Åtminstone om skillnaden i återkommande avgift är lägre än vad du kommer lägga på curtage, och det beror ju på hur ofta du balanserar om, och hur mycket fonderna har ändrats jämfört med varandra. Dtta då curtaget i princip är (antal transaktioner) x (värdet på transaktionen) x (avgiften). Ombalanserar du varje månad och det diffar en del mellan fondernas utveckling kommer du förlora på ETF-upplägget.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  bra poäng både med att startvärdet blir mindre och det med ombalanseringen. man får helt enkelt göra första ombalanseringen först efter 3-5 år. och sen ombalansera med max sparbeloppet eller köpbeloppet (5000kr) per månad. men som jag skrev där uppe. det kräver att man har lite bättre koll på hur man sparar kanske och hur länge man har hållt varje köp, men det står iofs i historiken på banken. idag såg jag även att man kan månadsspara i ETF courtagefritt. ska läsa på lite mer ang det här. men tack för hjälpen/ Gyllenhanne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gyllenhanne

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-31 klockan 21:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂